Novosti

Kronika

Crni danak

Novom odlukom Vlade otkup stanova bivšim nosiocima stanarskog prava jest olakšan, ali trideset godina čekanja ostavlja posljedice

Large paulina 2

Otvoren je novi rok za podnošenje zahtjeva za otkup stanova (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Bivši nositelji stanarskog prava koji su prošli kroz sito i rešeto nenaklonjene im državne birokracije da bi ostvarili socijalno stambeno zbrinjavanje izvan područja od posebne državne skrbi, dobili su kao najmoprimci novu šansu za otkup stana u najmu, vlasništvu ili suvlasništvu Republike Hrvatske. Vlada je donijela novu Odluku o prodaji stanova koja donosi tri bitne promjene: otvara se novi rok za podnošenje zahtjeva za otkup stanova, koji će trajati šest mjeseci od dana stupanja Odluke 17. jula. Smanjena je otkupna cijena, te je uvedena konačna mogućnost potpisivanja ugovora i konačnog otkupa stanova u slučajevima bivših nositelja stanarskog prava bez obzira na broj članova domaćinstva.

Odluka je to na koju su mnogi bivši nosioci stanarskog prava, ali i udruge koje pružaju besplatnu pravnu pomoć ovoj zanemarenoj populaciji, čekali punih sedam godina. Posljednja Odluka kojom su regulirani status i prava bivših nositelja stanarskih prava bila je donijeta 2013. Po njoj je rok za podnošenje zahtjeva bio otvoren godinu dana, zaključno s 30. julom 2014. godine.

- Ured Srpskog narodnog vijeća i njegovi pravni odjeli u Zagrebu, Rijeci, Karlovcu i Osijeku, zaprimili su velik broj upita građana koji su kao bivši nositelji stanarskih prava stambeno zbrinuti u nekretninama u vlasništvu RH, a koji zbog slabijih ekonomskih prilika nisu predali zahtjev za otkup stanova u rokovima zadanim po Odluci iz 2013. Kako je od zatvaranja općeg roka prošlo više od pet godina, godinama smo tražili otvaranje novog roka čime bi korisnicima bilo omogućeno da pristupe otkupu- napominje pravna savjetnica Srpskog narodnog vijeća Milena Čalić Jelić. Dodaje da je SNV tražio i korekciju otkupnih cijena stanova kako bi se omogućilo lakše stjecanje vlasništva bivšim nositeljima stanarskog prava koji skoro tri desetljeća žive bez zajamčenog prava na dom.

S obzirom da je u pitanju 30 godina procesa, moramo razmišljati o tome koliko je ostalo živih nositelja stanarskog prava, kaže Danijela Žmukić iz PGP Sisak

- Novom odlukom bit će omogućen otkup i onima kojima je bio onemogućen otkup stana zbog negativnog mišljenja nadležnih općinskih državnih odvjetništava. Obrazloženja negativnih mišljenja su se uglavnom temeljila na prevelikim kvadraturama s obzirom na trenutni broj članova domaćinstva. Kod korisnika stambenog zbrinjavanja došlo je do promjena broja članova obitelji zbog preseljenja, zasnivanja radnog odnosa, školovanja, zasnivanja vlastitih obitelji, bolesti, smještaja u domovima za starije i smrti članova - navodi Čalić Jelić. Objašnjava da pravo otkupa prema ovoj Odluci imaju najmoprimci koji podnose zahtjev za kupnju stana u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu Odluke, iznimno, za stanove kojima upravlja i kojima je prodavatelj Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje izvan područja posebne državne skrbi.

- Novom Odlukom u cjelini su propisani povoljniji uvjeti za otkup stanova u odnosu na one u prijašnjim Odlukama o prodaji stanova u vlasništvu Republike Hrvatske iz 2010., 2011. i 2013. godine. To je ostvareno kroz smanjenje koeficijenta otkupa. Sada koeficijent veličine naselja iznosi: 1,20 za naselja iznad 100.000 stanovnika, 1,15 za naselja od 60.000 do 100.000 stanovnika, 1,10 za ona od 40.000 do 60.000 stanovnika, 1,05 za ona od 20.000 do 40.000 stanovnika, 1,00 za naselja od 10.000 do 20.000 stanovnika, a 0,90 za naselja ispod 10.000 stanovnika - objašnjava Milena Čalić Jelić.

Danijela Žmukić, pravna savjetnica udruge Projekt građanskih prava Sisak, ističe da osobe koje stanove koriste temeljem ugovora o najmu, sada imaju pravo na otkup u onolikoj površini na koju imaju pravo prema broju članova obiteljskog domaćinstva.

- Za ostatak površine utvrđuje se njena tržišna vrijednost po procjeni ovlaštenog sudskog vještaka, uz mogućnost obročne otplate i visinu kamatne stope koja se odnosi na ostale stanove iz ove Odluke, te popust od 20 posto kod jednokratne isplate, dok je po staroj odluci popust iznosio 15 posto. Znači kupac može kupiti stan temeljem ugovora o najmu s pripadajućom zakonskom kvadraturom, sukladno Zakonu o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima. Ostatak površine određenog stana stambene jedinice moći će biti otkupljen po tržišnoj cijeni - kaže pravna savjetnica Žmukić. Dodaje da će se prema odredbama nove Odluke rješavati i zahtjevi za otkup stanova podneseni izvan rokova propisanih starom Odlukom iz 2013.

- Rok za podnošenje zahtjeva po staroj odluci bio je godinu dana, a sada je smanjen na šest mjeseci. Smatramo da je rok mogao biti i dulje otvoren, a ne ograničavajući na 6 mjeseci, pogotovo s obzirom na specifičnosti današnjeg vremena, ograničenost kretanja i epidemiološke mjere. Dobro je da se po novoj odluci, potrebna dokumentacija kojom se dokazuje ispunjenje uvjeta za kupnju stana, pribavlja po službenoj dužnosti, a ne kao prije na teret same stranke, potencijalnog kupca - kaže Žmukić. No upozorava da po novoj Odluci, ugovor o prodaji stana kod najmoprimaca koji jednokratno isplaćuju stan u cijelosti, sadrži zabranu prodaje u roku od pet godina nakon sklapanja ugovora, bez suglasnosti prodavatelja, Središnjeg državnog ureda. Tu odredbu kojom se ograničava da sadašnji najmoprimac, a budući vlasnik stana, ne može slobodno raspolagati svojom kupljenom imovinom, stara Odluka iz 2013. nije sadržavala.

- Novu odluku jako dugo smo čekali. S obzirom da je u pitanju 30 godina procesa, moramo razmišljati o tome koliko je ostalo živih nositelja stanarskog prava i njihovih supružnika. Struktura naših stranaka je starije životne dobi, socijalno su ugroženi. Smatramo i dalje da bi kod otkupa cijena viška kvadrata trebala biti simbolična te da treba uzeti u obzir i sve ove godine čekanja. Trebamo promatrati praksu u narednih šest mjeseci te informirati stranke o ovoj odluci, jer naše stranke su pravno neuke, a šest mjeseci će brzo proći. Trebala bi biti pokrenuta medijska kampanja jer je rok za podnošenje zahtjeva jako kratak. Vidjet ćemo koliko će se nova odluka pokazati učinkovitom i hoće li se stvari pomaknuti - zaključuje Danijela Žmukić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više