Novosti

Kronika

Nezaštićeni najmoprimci

Zaštićeni najmoprimci u domarskim stanovima u okviru osnovnih škola i domova zdravlja na području Osječko-baranjske županije ne ostvaruju pravo da ih otkupe po povoljnijoj cijeni

Large 5

O problemu je bilo govora na Gradskom veću – Beli Manastir

Kako se približava 1. septembar 2023. godine, situacija za zaštićene najmoprimce domarskih stanova u okviru osnovnih škola i domova zdravlja na području Osječko-baranjske županije, dodatno se komplikuje.

Nakon izmene Zakona o najmu stanova, zaštićeni najmoprimci bi nakon tog datuma morali plaćati ekonomsku umesto zaštićene najamnine, otkupiti stan u kojem žive po ceni koju odredi vlasnik ili u trećoj varijanti napustiti stanove u kojima dekadama žive i predati ih u vlasništvo vlasnicima.

O sudbini takvih stanova govorilo se na poslednjoj sednici Skupštine Osječko-baranjske županije. Marko Bogatić iz Belog Manastira, većnik iz redova opozicionog SDP-a, za govornicom je rekao kako su ti stanovi svojevremeno izuzeti od mogućnosti otkupa, iako u njima u zadnjih 40 i više godina žive isti stanari. Pitao je može li se što učiniti kako bi se i ti stanari doveli u mogućnost otkupa prema povoljnijim uslovima. Podsetimo, stupanjem na snagu Zakona o najmu stanova u novembru 1996. godine, prestalo je stanarsko pravo osobama koje su to pravo stekle prema propisima koji su do tada vredili pa je odgovor Ivana Hampovčana, sekretara Osječko-baranjske županije, bio sve samo ne optimističan. On je podsetio na koji način su oni koji su ostali u tim stanovima, postali zaštićeni najmoprimci.

- Na temelju prenošenja ovlasti na osnivača, ovi su stanovi završili u ustanovama u kojima su bili. I mi danas imamo situaciju da te stanove možemo prodati, ali sve te ustanove, zdravstvene i obrazovne, kojima je u pravilu osnivač Osječko-baranjska županija, mogu postupiti na temelju zakona o vlasništvu, po kojemu su naloženi procjena i javni natječaj. Kada bi mi doista pokrenuli taj postupak da bi postojeći stanari na temelju zakona otkupiti te stanove, moramo napraviti upravo te dvije stvari. Bez dodatnih alata koje nitko ne može donijeti na županijskoj, nego državnoj razini, ti ljudi neće biti u prilici otkupiti te stanove na povlašten način - rekao je Hampovčan. Podsetio je da je sa zainteresovanim strankama već održano nekoliko sastanaka, i da su oni osnovali svoje udruženje.

- Osim toga, od Županije otišla je inicijativa prema Vladi da se to pitanje zakonski regulira, a dokle god se tako nešto ne donese na Saboru ili Vladi, nažalost, bit će tako i to tim ljudima treba tako reći. Dakle, zaštićeni najmoprimci u domarskim stanovima za sada ne ostvaruju pravo otkupiti ih po povoljnijoj cijeni. Odnosno na natječaj se može javiti bilo tko, i ako ponudi višu cijenu stječe prednost pri kupnji - zaključio je Hampovčan.

Iako se navršilo već 30 godina od kada je u leto 1992. godine usvojen Zakon o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo za zaštićene najmoprimce, situacija se dodatno zakomplikovala nakon izmena Zakona o najmu stanova prema kojima bi zaštićeni najmoprimci nakon 1. septembra 2023. godine morali plaćati ekonomsku cenu umesto zaštićene najamnine, otkupiti stan u kojem žive po ceni koju odredi vlasnik ili u trećoj, najnepovoljnijoj varijanti, napustiti stanove i predati ih u vlasništvo vlasnicima.

Imajući u vidu da vreme brzo prolazi, i da 1. septembar 2023. godine nije tako daleko, ono što do tada dugogodišnjim korisnicima tih stanova preostaje, je na sve zakonite načine pokušati zadržati dosadašnji status. U slučaju za njih nepovoljnog scenarija, o konkretnim potezima moraće odlučiti kada budu saterani u ćošak stanova u kojima mnogi žive više od 40 godina.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više