Novosti

Manjinski zastupnik

Lakši život za nositelje stanarskog prava

Stanove neki nisu kupili jer su propustili rok za podnošenje zahtjeva za otkup, a nekima ne odgovara neodgovarajuća cijena zbog previsoke kamate utvrđene prije desetak godina, rekao je Milošević

Prv5urehytwzgf6pv0yipnvnr0z

Uskoro bi trebali biti olakšani uvjeti za otkup stanova (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Tokom aktualnog prijepodneva u Saboru, zastupničko pitanje u vezi još uvijek neriješenih repova iz 90-ih godina Boris Milošević uputio je ministru državne imovine Mariju Banožiću. Točnije, radilo se o stambenom zbrinjavanju bivših nositelja stanarskih prava.

- Još uvijek imamo zahtjeve bivših nositelja stanarskih prava koji administrativno nisu riješeni, jer im nije utvrđeno imaju li pravo na stambeno zbrinjavanje ili nemaju. Imamo i kategoriju onih bivših nositelja stanarskih prava kojima je to pravo utvrđeno, ali godinama čekaju na dodjelu stambene jedinice, a imamo i one koji su dobili stambene jedinice i žele ih otkupiti ali ih nisu otkupili. Pitam vas zato one koji su stambeno zbrinuti i koji imaju namjeru da otkupe stanove koje su dobili od države. No oni te stanove nisu otkupili iz različitih razloga - neki zato što su propustili rok za podnošenje zahtjeva za otkup, nekima ne odgovara neodgovarajuća previsoka cijena a to nije pravično, jer je kamata utvrđena prije desetak godina previsoka u odnosu na komercijalne kamate koje su danas sve niže. Također, dokumentacija koju moraju priložiti u svom zahtjevu za otkup je preopširna i zapravo se ponavlja, jer svu tu dokumentaciju su već podnijeli u postupku prilikom utvrđivanja svog statusa. Zato vas pitam što Ministarstvo namjerava poduzeti da se konačno isprave te nelogičnosti i da se otkup pomakne s mrtve točke? - upitao je Boris Milošević.

Ministar Mario Banožić smatra da su navedeni problemi dobro detektirani te da ‘Ministarstvo državne imovine temeljem odluke o prodaji stanova koji su u vlasništvu RH, upravo regulira odnose sa najmoprimcima ili članovima njihove uže obitelji koji su temeljem ugovora o najmu ili putem nekakvog drugog akta nalaze se u stanovima koji su u vlasništvu RH.’

- Temeljem odluke se upravo radi izračun na osnovu čega oni otkupljuju stan. I sama odluka je definirana u pravilu na koeficijente: prvi se prije svega odnosi na koeficijent veličine naselja gdje se sama nekretnina nalazi. Drugi koeficijent je onaj koji najmoprimci prilikom otkupa stana dobivaju kao određeni popust. Treći element je sama kamata koja se bitno promijenila u posljednjih nekoliko godina na tržištu novca, odnosno naša kamata koja se trenutno nalazi u našoj odluci je nešto skuplja u odnosu na ono koje dobivaju sami najmoprimci kod podizanja kredita u nekakvim drugim bankama. Upravo na ovim elementima Ministarstvo državne imovine radi na prijedlogu izmjena odluke koje je u proceduri. Vjerujem da ćemo uskoro i donijeti konačan prijedlog, no moramo prvo prikupiti sva određena mišljenja, ali vjerujem da će ova odluka biti uskoro na snazi – rekao je Banožić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više