Novosti

Politika

Crno na sivo

Prvi put otkako je uveden višestranački sistem, vlast u Crnoj Gori neće voditi stranka iza koje stoji Milo Đukanović. Za sada je izabran predsjednik parlamenta, Aleksa Bačić, a zna se i ime mandatara – Zdravko Krivokapić. Sve ostalo je još u magli

Kioi6agtzq79nt3wn7y1z0eto82

(foto Goran Tomašević/Reuters/PIXSELL)

Crna Gora postepeno dobija obrise nove vlasti, koju prvi put otkako je uveden višestranački sistem neće voditi stranka iza koje stoji Milo Đukanović. Za sada je izabran predsjednik parlamenta, Aleksa Bačić, a zna se i ime mandatara – Zdravko Krivokapić. Sve ostalo je još u magli. Ta dva rješenja stigla su nakon što su se predstavnici tri koalicije koje čine većinu u parlamentu u manastiru Ostrog sastali sa mitropolitom Amfilohijem. ‘Možda ste vi navikli da se dogovarate u Splendidu, Hiltonu ili Ramaldi. Ja nisam i nikada neću. Sa ljudima, vjerskim velikodostojnicima, političarima, biznismenima razgovaraću na svakom mjestu kada smatram da treba obaviti važan razgovor’, rekao je Dritan Abazović, lider jedne od tri pobjedničke koalicije, Crno na bijelo.

Nebojša Medojević, lider Pokreta za promjene koji je bio dio koalicije Za budućnost Crne Gore, a čiji je nosilac bio Krivokapić, u intervjuu za RTCG tvrdio je da je SPC uvjetovao svoju podršku koaliciji: ‘SPC je tražio da se na listi koalicije Za budućnost Crne Gore nađe 10 ljudi koji su bliski crkvi, a onda se taj broj sveo na Krivokapića koji predstavlja Amfilohija.’

Krivokapić sad ima zanimljiv zadatak da predoči sastav vlade kojom će rukovoditi, ali prvo mora dobiti potpis predsjednika Crne Gore kako bi ozvaničio poziciju mandatara. I prije nego što je krenuo u krug razgovora sa predstavnicima pobjedničkih koalicija, opet se, piše podgorička Pobjeda, susreo sa Amfilohijem. Kao najveći problem ističu se pozicije u MUP-u, ministarstvima pravde, odbrane i spoljnih poslova te Upravi policije i Agenciji za nacionalnu bezbjednost. Pobjedničku ‘idilu’ kvari Abazović, koji smatra da je logično da Građanski pokret URA, koji je također dio koalicije Crno na bijelo i koji je osvojio četiri mandata, presudno utiče na selekciju kadrova koji će upravljati bezbjednosnim resorima.

URA je jedini konstituent nove vlade koji je otvoreno zagovarao članstvo Crne Gore u NATO savezu i čija je politika nedvosmisleno bila okrenuta ka članstvu Crne Gore u EU-u. Nećemo dozvoliti bilo kakvo kockanje sa nacionalnim interesima, a u tome imamo i snažnu podršku naših međunarodnih partnera’, kazao je Abazović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više