Novosti

Kronika

Дaлмaтински Срби и Maкeдoнци зajeднo зa Бaниjу

Виjeћу српскe нaциoнaлнe мaњинe Сплитскo-дaлмaтинскe жупaниje придружили су сe и сплитски Maкeдoнци свojoм пoмoћи зa стрaдaлe у пoтрeсу

Large pomoc sdz vg 1  1

Nakon višetjednog skupljanja donacija za stradale u potresu koji je krajem prošle godine pogodio Sisak i Baniju, VSNM Splitsko-dalmatinske županije otpremilo je veliki kombi prepun hrane, odjeće, higijenskih potrepština i druge robe u skladište Srpskog narodnog vijeća u Vrginmostu.

- U okviru akcije „Banija je naša kuća“ organizirali smo prikupljanje donacija u prostorijama naših gradskih i općinskih vijeća, s tim da prikupljeno prebacimo kad se ukaže potreba - rekao je za Novosti predsjednik VSNM-a Božidar Simić, koji je sa zamjenikom Dušanom Stojancem, članovima VSNM-a Milanom Stojićem i Nikolom Kojićem, te predsjednikom VSNM općine Dicmo Mirkom Simićem dopremio pomoć.

Dočekao ih je načelnik Krnjaka Dejan Mihajlović koji koordinira humanitarnu akciju na ovom prostoru.

- Čim je akcija krenula svako od naših vijeća moglo je birati hoće li donirati robu ili novčana sredstava. Vijeće u Dicmu se odlučilo za doniranje novca, dok su se vijeća u Imotskom, Splitu i Vrlici opredijelila za skupljanje trajne hrane, higijenskih potrepština, uključujući i higijenu za bebe, folije, daske za krevete… Skupilo se preko sto kilograma brašna, 70 boca ulja, velike količine šećera i tjestenine, kupili smo i zaštitne čizma, a među stvarima je i komplet opreme za djecu. Svu robu smo prije utovara rasporedili i popisali - ističe Simić i naglašava dobru organizaciju rada u regionalnom skladištu u Vrginmostu gdje su brojne aktivistice sortirale robu koja je stizala iz drugih krajeva zemlje i slagale u SNV-ove pakete.

- Drago mi je da smo se uključili u ovu akciju koja će zbog razmjera štete i broja onih kojima su kuće oštećene ili srušene svakako dugo trajati. Naravno, kasnije će trebati osmišljavati druge oblike pomoći i animirati stanovništvo da se donacijama u robi i novcu uključi u akciju - rekao je predsjednik VSNM-a Simić i naglasio da se akciji s osam paketa priključila i makedonska nacionalna manjina u Splitu preko splitskog MKD-a "Makedonija".

- Prostorije njihovog i našeg gradskog vijeća su zajedno, pa su i oni dali svoj doprinos - rekao je Simić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više