Novosti

Kronika

Maњински рeгиoнaлни сeминaр у Сплиту

Сурaдњa Грaдa Сплитa с прeдстaвницимa нaциoнaлних мaњинa изнимнo je прoдуктивнa, кoнструктивнa, приjaтeљскa и пунa увaжaвaњa, рeкao je грaдoнaчeлник Ивицa Пуљaк, укaзуjући нa пoтрeбу пoстojaњa инициjaтивa кoje мoгу дoдaтнo унaприjeдити и рaзвити сурaдњу мaњинa с jeдиницaмa лoкaлнe и рeгиoнaлнe сaмoупрaвe

Large split manjine 1  1

Alen Tahiri i Aleksandar Tolnauer

Prvog oktobarskog dana u splitskom Hrvatskom domu održan je regionalni seminar na temu "Unapređenje provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te uloga vijeća i predstavnika nacionalnih manjina". Skupu, koji su organizirali Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH te Savjet za nacionalne manjine RH, prisustvovali su predstavnici manjinskih vijeća i predstavnika na županijskom i lokalnom nivou.

U uvodnim izlaganja predsjednici Savjeta Aleksandar Tolnauer i Ureda Alen Tahiri naglasili su značajnu ulogu i potencijale koje vijeća i predstavnici nacionalnih manjina imaju u sistemu lokalne i regionalne samouprave te njihove mogućnosti u posredovanju potreba i interesa nacionalnih manjina prema lokalnim regionalnim vlastima kako bi se problemi nacionalnih manjina što uspješnije rješavali.

Tolnauer je pohvalio suradnju s prethodnom gradskom administracijom, kao i očekivanje da će se takva suradnja nastaviti i izrazio zadovoljstvo što se u Splitu vodi politika sukladna Ustavnom zakonu.

- Suradnja Grada s predstavnicima nacionalnih manjina iznimno je produktivna, konstruktivna, prijateljska i puna uvažavanja - rekao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak, ukazujući na potrebu postojanja inicijativa koje mogu dodatno unaprijediti i razviti suradnju manjina i jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Prisutnima su se obratili i zadovoljstvo organizacijom seminara izrazili predsjednici županijske i gradske Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Kadro Kulašin i Edin Nurkić, kao i pročelnik za pitanja nacionalnih manjina Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić.

Kroz financiranje brojnih projekata, programa i kulturno-umjetničkih manifestacija, Grad Split već tradicionalno uspješno surađuje s organizacijama nacionalnih manjina, rekla je Marina Kuzmanić Petreš iz gradskog Ureda.

- Sredstva za rad vijeća i predstavnika nacionalnih manjina kontinuirano se povećavaju pa je tako 2016. godine u gradskom proračunu bilo osigurano 570.000 kuna, dok je u ovoj godini proračunom predviđeno 820.000 kuna što je povećanje od čak 40 posto – istaknula je Kuzmanić Petreš.

Natalija Palčić iz IV. Splitske gimnazije "Marko Marulić" govorila je na temu "Nacionalne i etničke manjine u odgojno-obrazovnom sustavu RH – primjer dobre prakse", dok je Marita Brčić Kuljiš s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu govorila o modelima integracije.

Zadovoljstvo seminarom u izjavi za Novosti izrazio je i predsjednik županijskog VSNM-a Božidar Simić.

– U principu to je bio pozitivan i koristan događaj kojem je prisustvovalo četvoro predsjednika srpskih manjinskih vijeća i predstavnika, dok su neki bili spriječeni. Na skupu su se čule brojne lijepe stvari koje bi nam mogle koristiti u radu - rekao je i podsjetio na način rada županijskog vijeća kojem je na čelu.

- Sa svim pitanjima i problemima obraćamo se Županiji i onda s pročelnikom kontaktiramo vodstva gradova i općina kako bi se to pokušalo riješiti na njihovom nivou. Nakon nekoliko mjeseci pratimo dokle se stiglo s ostvarenjem i po potrebi reagiramo. Ovakvi seminari trebali bi se održavati češće, bar jednom godišnje, u smislu pojačane edukacije manjinskih vijeća i predstavnika, a trebali bi im prisustvovati i predstavnici lokalnih vlasti, odnosno lokalne zajednice. Osim toga, edukaciju o manjinama trebalo bi primjenjivati i u školama s obzirom da učenici o manjinama obično nisu informirani na najadekvatniji način. Takva edukacija trebala bi biti učenicima zanimljiva i pristupačna - smatra Simić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više