Novosti

Kratko & jasno

Бoжидaр Симић: Пoбoљшaвaмo живoтнe увjeтe

Oвe смo гoдинe успjeшнo прирeдили двиje филмскe рeвиje у Сплиту с вeликим oдaзивoм глeдaлaцa, кaжe прeдсjeдник ВСНM-a Сплитскo-дaлмaтинскe жупaниje

Large kronika 7 intervju simi%c4%87 %c4%86irilica

Što se proteklih mjeseci zbivalo u VSNM-u Splitsko-dalmatinske županije?

To je razdoblje obilježeno velikim brojem aktivnosti, koje su se odvijale u skladu s našim godišnjim planom. Među najvažnijima su razgovori s jedinicama lokalne samouprave radi poboljšanja životnih uvjeta ondje gdje žive pripadnici naše zajednice te kontinuirana podrška manjinskim vijećima po takvim i drugim pitanjima, kao i suradnja sa SNV-om, SPC-om i antifašističkim udrugama prilikom komemoriranja i obilježavanja povijesno važnih datuma. U Splitu su organizirane i dvije filmske revije. Početkom mjeseca održana je županijska sjednica na kojoj smo usvojili izvještaj o radu u minulom periodu te dogovorili što ćemo raditi do kraja ove godine, koji će obilježiti i slava našeg Vijeća.

Ima li kakvih pomaka u rješavanju komunalnih problema sredina s većinski srpskim stanovništvom?

U naselju Dicma Sušci, u sklopu velikog aglomeracijskog projekta, zgotovljeni su radovi na uređenju i izgradnji vodovodne mreže do svake kuće te još samo valja ugraditi pojedinačne priključke, što će – najvjerojatnije do kraja ovog mjeseca - obaviti sinjski Vodovod. Ovih će dana započeti asfaltiranje prometnica uništenih i oštećenih za realizacije tog projekta. U Sušcima se upravo uređuje velika javna površina ispred pravoslavnog groblja. Prema zaključcima nedavnog sastanka u Vrlici, do kraja godine treba asfaltirati kilometar pristupnog puta do dvaju zaselaka Otišića, čime će sveukupno, s lanjskim radovima, biti riješeno pet zaselaka. Pored toga, uređeni su pristupni put i javna rasvjeta u Petrovićima, a na području Zmijavaca pristupni putevi se upravo asfaltiraju, među njima i šest stotina metara do Kraljevića.

Kakvo je bilo zanimanje publike za filmsku smotru srpskog filma koju ste upriličili potkraj augusta? Je li bilo teško doći do naslova i planirate li što slično u predstojećem razdoblju?

Odaziv gledalaca na reviju starijih, kultnih filmskih ostvarenja koju smo organizirali u martu bio je odličan, pa nas je to potaknulo da u kolovozu za publiku priredimo trodnevnu filmsku smotru u splitskom Ljetnom kinu Bačvice. Moju želju i ideju o prikazivanju triju novih srpskih filmskih naslova realizirao je beogradski scenarist i redatelj Igor Stojmenov, koji je za prikazivanje osigurao svoju 'Besu' te dva rada svojih prijatelja, redatelja Momčilovića i Kičića. Sva tri djela ustupljena su besplatno, a ništa nije naplatilo ni poduzeće koje upravlja Ljetnim kinom. Krivo nam je jedino što Stojmenov zbog bolesti nije bio u stanju prisustvovati reviji, pa je publika ostala uskraćena za razgovor s tim međunarodno priznatim i uspješnim filmskim radnikom. Cijelo je događanje prošlo bez ikakvih incidenata i problematičnih situacija te uz velik interes i zadovoljstvo gledatelja, što nas obvezuje da sljedeće godine pokušamo realizirati sličnu kulturnu manifestaciju.

Očito, kulturnih je aktivnosti napretek, pa nas zanima što pripremate do kraja godine? Hoćete li izdati kakvu novu knjigu, odnosno nastavak one o srpskom stanovništvu priobalja i zaleđa Srednje Dalmacije?

Do kraja godine planiramo organizirati jedan koncert, no tu se mora uskladiti više faktora. Rad na posljednjem dijelu trilogije o srednjodalmatinskoj srpskoj zajednici u finalnoj je fazi, no neka arhivska građa se još prikuplja, pa će u štampu tek naredne godine. Uvjeren sam da će i taj nastavak pobuditi zanimanje kao i prethodna dva.

Hoće li na županijskom području i ove školske godine biti đaka koji pohađaju neki oblik nastave srpskog jezika, pisma i kulture?

Da, bit će ih nekoliko u Glavini Donjoj kod Imotskoga.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više