Novosti

Kronika

Dan pobjede u Baranji

Antifašistički maj na sjeveroistoku Hrvatske: Na Spomenik pobjede u Batini vijence su položile hrvatske delegacije, ambasadori Rusije i Azerbajdžana, te predstavnici ambasada Srbije i Kazahstana

B6pm1doyrmyh8gauwonm2stgnun

Vijenci na Batinskom spomeniku 

Devetog maja u Baranji je obilježena 72. godišnjica pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Tom prilikom položeni su vijenci na antifašističke spomenike u Bolmanu, Branjinom Vrhu, Jagodnjaku, Kneževu, Šećerani i Belom Manastiru.

Centralna proslava bila je na Spomeniku pobjede u Batini, gdje su vijence položile hrvatske delegacije, ambasadori Rusije i Azerbajdžana Anvar Azimov i Kamil Hasijev te predstavnici ambasada Srbije i Kazahstana. Na svečanoj akademiji u Spomen-domu Batinske bitke, govorili su predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Antun Kapraljević, potpredsjednik SABA RH Vladimir Jurić ta ambasadori Hasijev i Azimov, obojica na hrvatskom jeziku. Prigodni kulturno-umjetnički program zajednički su pripremile Udruga ruskog govornog područja u Međimurju ‘Kalinka’ iz Čakovca, Asocijacija mladeži ruskih sunarodnjaka u RH iz Zagreba i Baranjsko-rusko društvo prijateljstva.

Ambasador Hasijev u svom govoru rekao je da je Dan pobjede jedan od najvažnijih praznika u Azerbajdžanu te da se vojne akcije u Drugom svjetskom ratu nisu vodile u njegovoj zemlji, ali je taj rat utjecao na sudbine mnogih njezinih stanovnika. Oko 700.000 njegovih sunarodnjaka borilo se u redovima Crvene armije, partizanskih odreda ili u antifašističkom pokretu. Oko 300.000 njih nikad se nije vratilo kući, uključujući i njegovog djeda. Poginuli su ostavili kosti u mnogim evropskim zemljama, pa i pod Batinskim spomenikom.

Ambasador Hasijev već je šest godina u Hrvatskoj, s kojom je Azerbajdžan u prijateljskim odnosima. Za to vrijeme naučio je hrvatski jezik, a zemlja i njezin glavni grad jako mu se sviđa, i to svi njezini krajevi: od Jadranskog mora, preko planina do Slavonije i Baranje. Dosta Azerbajdžanaca dolaze kao turisti u Hrvatsku, iako su na primjer Zagreb i Baku udaljeni gotovo 2800 kilometara. Trenutno se radi na olakšavanju viznog režima, a Hrvatska će otvoriti i ambasadu u Bakuu, pa će se broj turista i povećati, među kojim će sigurno biti zainteresovanih da posjete i Baranju te spomenik u Batini.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više