Novosti

Kultura

Дaни Црњaнскoг

Прeдстaвљaњe мaнифeстaциje "Дaни Mилoшa Црњaнскoг" oдржaнo je у Српскoj прaвoслaвнoj црквeнoj oпштини Oсиjeк. Прoгрaм пoсвeћeн jeднoм oд нajзнaчajниjих српских писaцa 20. вeкa прeдстaвили су eминeнтни ствaрaoци из Нoвoг Сaдa

Large informator  dani  milo%c5%a1a %c4%87irilica

Protagonisti manifestacije

U Crkvenoj sali Srpske pravoslavne crkvene opštine Osijek održano je predstavljanje manifestacije "Dani Miloša Crnjanskog". Miloš Crnjanski (1893. -1977.) bio je jedan od najznačajnih srpskih književnika. U programu manifestacije posvećene jednom od najznačajnijih srpskih pisaca 20. veka, predstavilo se šest eminentnih stvaralaca iz Novog Sada.

Program su predstavili prvakinja Srpskog narodnog pozorišta Sonja Damjanović, pesnik Perica Milutin, direktor Pokrajinskog kulturnog centra Miloš Crnjanski i predsednik Društva novosadskih književnika Nenad Šaponja, direktor Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić, dramski pisac Zoran Subotički i glumac Pozorišta mladih Ervin Hadžimurtezić.

Posebno je istaknuto da je Ivo Andrić rekao da je "Miloš Crnjanski jedini rođeni pisac među svim piscima koji su se pojavili u tadašnjoj Jugoslaviji". O njemu je zato i danas neophodno govoriti zato što je on jedan od retkih ljudi koji je stao u odbranu onoga što se zove kulturno, duhovno, kulturološko i materijalno nasleđe. Miloš Crnjanski je svim svojim bićem, delima i životom stajao iza toga.

U dupke ispunjenoj sali programu su, između ostalih, prisustvovali generalni sekretar SKD Prosvjeta Slobodan Živković, potpredsednica SKD Prosvjeta Radmila Latas, predsednik koordinacionog odbora Svetislav Mikerević te pedesetak gostiju i članova. Program je realizovan u organizaciji Matice srpske, a u sklopu saradnje SKD Prosvjeta, pododbora Osijek i Matice srpske iz Novog Sada.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više