Novosti

Kratko & jasno

Daniela Drandić: Naknade su važna mjera

Roditeljska naknada je važna demografska mjera koju udruga Roda zagovara već dugi niz godina. No djeca su djeca još dugo nakon prve godine života, zbog čega je neophodno da postoji još niz drugih mjera koje se odnose na sigurnost žena na tržištu rada

Large daniela drandi%c4%87

(foto Matea Lacmanović)

Kako komentirate prijedlog novog Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama prema kojem će roditeljska naknada tokom jedne godine biti izjednačena s punom plaćom zaposlenog roditelja koji koristi dopust?

Riječ je o jako važnoj demografskoj mjeri koju udruga Roda zagovara već dugi niz godina. Njome država pokazuje brigu za ekonomsku stabilnost obitelji u prvoj godini rođenja djeteta. No djeca su djeca još dugo nakon prve godine života, zbog čega je neophodno da postoji još niz drugih mjera koje se odnose na sigurnost žena na tržištu rada. Žene reproduktivne dobi, pogotovo one s malom djecom, većinom su diskriminirane na tržištu rada, najviše zbog ugovora na određeno, a šikanirane su i kad koriste bolovanja za djecu. Jako važno je i omogućiti da vrtići budu fizički i cjenovno dostupni jer postoje velike nejednakosti diljem Hrvatske.

Istim zakonskim izmjenama bit će uveden i obavezni očinski dopust, odnosno 10 radnih dana plaćenog dopusta koje će otac koristiti zajedno s majkom odmah nakon rođenja djeteta?

Dok u susjednoj Sloveniji već nekoliko godina očevi imaju 30 radnih dana plaćenog dopusta, šteta je što ćemo mi tu evropsku direktivu uspostaviti tek sad kad je nametnuta kao neophodna i to samo na minimalan broj dana. Ova se mjera mora uspostaviti do kolovoza 2022. godine i ona je sjajna prilika za očeve, djecu i za cijele obitelji. Istraživanja pokazuju da očevi koji su uključeni u brigu djeteta od što ranije dobi su i kasnije uključeniji u brigu o djetetu te da je ta mjera dobra i za majke, jer ti prvi dani nakon porođaja su ženama najizazovniji te im prisutnost oca djeteta jako puno znači. Velika je to, važna i isplativa investicija za dobrobit obitelji.

Novim Zakonom nije sve regulirano?

Postoje dva problema. Naknada kad je riječ o blizancima ili o trećem ili svakom narednom djetetu ostala je niska i nepromijenjena te ju je potrebno podići u skladu drugim roditeljskim naknadama. Zakon o rodiljnim i roditeljskim naknadama izmijenjen je nekoliko puta tako da su brisane i dodavane riječi zbog čega je veoma teško čitljiv. Zato je ovo sada prilika da se uđe u njegovo temeljito iščitavanje te u pisanje novog Zakona kako bi bio posve jasan jer dosad je toliko puta bio "krpan" da su ga različito tumačili različiti uredi HZZO-a.

Je li se previše čekalo s ovim mjerama? 

Nije se trebalo s njima čekati do zadnjeg časa, sve ovo se moglo uraditi prije dvije godine, posebno jer bi očev dopust majkama olakšao te prve dane, koji su bili gori nego inače zbog pandemije. Uz sve ostalo u vrijeme pandemije, rodilje su ostale i bez mogućnosti pratnje na porodu, pa bi mogućnost da tata djeteta bude s njima kod kuće po povratku djeteta iz rodilišta, bila izuzetno značajna za njihovo mentalno i fizičko zdravlje.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više