Novosti

Manjinski zastupnik

Pozdravljen porodiljni za očeve

Svrha ovog instituta je omogućiti veću uključenost očeva u skrb o djeci i sudjelovanje u ranoj brizi o djetetu. Intencija je i povećati broj očeva koji koriste roditeljski dopust, rekla je Dragana Jeckov

Large sabor

Očevi bi morali više koristiti novu mjeru (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Saborski zastupnici su u utorak 12. jula podržali izmjene i dopune Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Novim izmjenama je uveden plaćeni očinski dopust te je na 7.500 kuna povećan najviši iznos naknade plaća koja se isplaćuje za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust.

SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov je navela da je jedna od važnijih odredbi novog Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama upravo uvođenje novog prava – plaćenog očinskog dopusta u trajanju od deset dana za zaposlene i samozaposlene roditelje, nakon rođenja djeteta. Naglasila je da dolazi 2. august, odnosno krajnji rok za prenošenje Direktive o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi iz 2019. godine u nacionalno zakonodavstvo. Jeckov je kazala da je svrha ovog instituta omogućiti veću uključenost očeva u skrb o djeci i sudjelovanje u ranoj brizi o djetetu. Intencija je i povećati broj očeva koji koriste roditeljski dopust, a u svrhu usklađivanja privatnog i poslovnog života, kako to propisuje Direktiva.

- Predložena je mogućnost korištenja prava na očinski dopust nakon rođenja djeteta i u neprekidnom trajanju, a najkasnije do navršenih šest mjeseci života djeteta te se radi o pravu koji otac koristi neovisno o radnopravnom statusu majke. Za očinski dopust predviđena je naknada plaće koja iznosi 100 posto od osnovice za naknadu plaće utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju - rekla je Jeckov. Ona je objasnila da očinski dopust očevima neće biti obaveza već dano pravo, ali je da će to biti obaveza poslodavcima koji očevima moraju omogućiti korištenje prava.

- U tom kontekstu treba spomenuti poražavajući podatak koji je iznijela Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a to je da se njenom uredu često javljaju očevi kojima njihovi poslodavci ne odgovaraju na zahtjev ili ne odobravaju pravo na korištenje roditeljskog dopusta. Poslodavci to nerijetko vide kao financijsko opterećenje svojeg poslovanja. Takvo ponašanje pojedinih poslodavaca nije korektno i zaslužuje da bude sankcionirano - ocijenila je saborska zastupnica i dodala da susjedna Slovenija takav dopust ima već godinama u trajanju od 25 dana dok u Finskoj iznosi 63 dana, a u Španjolskoj 28 dana.

Ona je iznijela podatak da je roditeljski dopust u 2021. godini koristilo 2.039 očeva što čini udio od 3,9 posto u ukupnom broju roditeljskih dopusta, a u 2020. godini roditeljski dopust koristilo je 1.870 očeva ili 4,3 posto. Jeckov smatra da su očevi u Hrvatskoj i dalje opterećeni patrijarhalnim rodnim ulogama te se od njih primarno očekuje ekonomska skrb za djecu i obitelj.

U ime Kluba zastupnika SDSS-a pozdravila je povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za sve zaposlene i samozaposlene roditelje sa sadašnjih 5.654 na 7.500 kuna. Navela je da roditeljski dopust u pravilu koristi onaj član obitelji čija su primanja manja, kako ne bi bila ugrožena financijska stabilnost.

- U korelaciji s očinskim dopustom, upravo je relativno niska naknada od 5.600 kuna za drugih šest mjeseci dopusta, u dijelu slučajeva bila glavni razlog zbog kojeg obično bolje plaćeni očevi nisu koristili pravo na roditeljski dopust, nego bi cijelu godinu dopust koristila žena. I sada se naježim kad se sjetim svojih drugih šest mjeseci rodiljnog dopusta i bijednih 1.800 kuna koje sam dobijala – naglasila je Jeckov.

Ujedno je izrazila podršku građanskoj inicijativi roditelja djece s teškoćama u razvoju koji zahtijevaju poboljšanje statusa roditelja djece s težim teškoćama u razvoju i koji koriste dopust za njegu djeteta. Naročito je pozdravila inicijativu koja se tiče povećanja novčane naknade za dopust za njegu na minimalno 4.000 kuna.

- Svi ovdje trebamo biti svjesni da iskoraci koje ćemo napraviti u pozitivnom smjeru sigurno nisu čarobni štapić za lošu demografsku sliku u Hrvatskoj i neće riješiti sve probleme, ali će ovo osigurati pozitivne pomake. Na plaćeni očinski dopust trebamo gledati kao na iskorak jer smo među rijetkim državama, ako ne i jedini u EU, koji još nemaju definirani očinski dopust i koji će ga uvesti u zadnji čas, i to u najkraćem mogućem trajanju - zaključila je Dragana Jeckov.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više