Novosti

Politika

Sud protiv Tomaševića

Retroaktivno ukidanje mjere roditelj-odgojitelj bilo je nezakonito, odlučio Visoki upravni sud u Zagrebu. Gradonačelnik Tomašević kazao da je razočaran, ali da ne odustaje od njenog mijenjanja

Large tomasevic

Tomislav Tomašević (foto Željko Hladika/PIXSELL)

Odluka Grada Zagreba o retroaktivnom ukidanju mjere roditelj-odgojitelj je nezakonita, odlučilo je Peteročlano sudačko vijeće Visokog upravnog suda u Zagrebu, ocijenivši da izmjene odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, koje je donio Grad Zagreb, nemaju povratno djelovanje, nego da je riječ o kvaziretroaktivnosti. 

Gradonačelnik Tomislav Tomašević izrazio je razočaranje i poručio kako sud ipak nije osporio mijenjanje odluke o mjeri, pa će to Grad i učiniti.

"Razočarani smo odlukom suda, vidjet ćemo koja su nam pravna sredstva na raspolaganju da se to promijeni. Zadovoljni smo što je ostavljen manevarski prostor da se odluka mijenja", rekao je Tomašević na redovnoj konferenciji za novinare.

"Ne možemo imati situaciju da više od pola milijarde kuna u proračunu imamo zamrznuto sljedećih desetak godina. To je 'kvaka 22', nedovoljni su kapaciteti za dječje vrtiće zato što je u zadnjih pet godina 15 puta više potrošeno na mjeru roditelj-odgojitelj nego na izgradnju vrtića", poručio je gradonačelnik.

Na taj se način nikad ne bi mogli povećati kapaciteti vrtića, kazao je dodajući kako čekaju odluku za koju vjeruje da će im dati manevarski prostor za smanjenje naknada i time osiguravanje novca za izgradnju dječjih vrtića. "Iznos samo jedne godine za roditelje-odgojitelje je dovoljan da financira izgradnju 12 novih gradskih vrtića, što bi bilo dovoljno za svu djecu", istaknuo je Tomašević.

Poručio je kako neće odustati od gradnje vrtića i neće odustati od revidiranja mjere. "To da možemo mijenjati odluku nije na kraju osporio sud, iako su cijelo vrijeme različiti politički akteri tvrdili da se to ne smije mijenjati jer su to stečena prava. Očito se može mijenjati, i mi ćemo to itekako mijenjati", poručio je Tomašević. Što se tiče rebalansa gradskog proračuna, prvo moraju vidjeti koliki manevarski prostor imaju za promjenu same naknade. 

Pred zgradom suda koji je donio ovakvu odluku došli su roditelji-odgojitelji u društvu Željke Markić iz radikalno konzervativne udruge U ime obitelji koja je rekla kako su sretni zbog odluke.

"Tomašević je lagao da ova mjera nije uspješna. Rad demografa je pokazao da je u pet godina za 25 posto povećan broj trećerođene djece. Druga je laž bila da je ukidanje mjere u skladu s Ustavom. Treća priča protiv ovih žena je bila da one sjede kod kuće i ništa ne rade", rekla je.

Bio je tu i Ivica Lovrić, gradski pročelnik za obrazovanje u vrijeme gradonačelnika Milana Bandića, sada formalno savjetnika Tomislava Tomaševića čiju je smjenu zatražio.

"Ne preostaje mi ništa drugo nego da gospodina Tomaševića i njegove zamjenike pozivam na ostavku. To je jedino rješenje u situaciji kada ste predložili i donijeli štetnu i protuzakonitu odluku. Nikakvo etičko pravo nakon ove odluke danas Tomašević nema da ostane na čelu grada", kazao je Lovrić koji je, ako piše portal Index, radno vrijeme proveo pred sudom.

Podsjetimo da je USKOK Bandića i Lovrića, zajedno sa Zdenkom Palac, optužio u aferi štandovi za pogodovanje udruzi U ime obitelji, ali ih je sud pravomoćno oslobodio krivnje. Grad Zagreb je, naime, 2014. godine ovoj udruzi odobrio besplatno ustupanje štandova za prikupljanje potpisa za referendum. Najprije su terećeni za zlouporabu položaja i ovlasti, a kasnije i za trgovanje utjecajem.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više