Novosti

Kratko & jasno

Iva Ivšić: Mogli smo imati 27 vrtića

Ako uzmemo u obzir da se u Zagrebu minimalno ulagalo u izgradnju vrtića i da je sa sredstvima uloženim u mjeru roditelj odgojitelj moglo biti izgrađeno 27 vrtića, može se reći da je ona negativna i iz perspektive demografske politike, kaže zastupnica u zagrebačkoj skupštini (Možemo!)

Large intrigator  mini

(foto Davorin Višnjić/PIXSELL)

Zašto Grad Zagreb ukida mjeru roditelj odgojitelj?

Dostupni podaci pokazuju da mjerom nisu polučeni demografski učinci, odnosno da su u najmanju ruku dvojbeni. Otkad je uvedena, Grad Zagreb bilježi pad ukupnog broja živorođene djece, dok je kod trećeg djeteta i više djece samo u kratkom periodu zabilježen blagi rast. Mjera je problematična i jer djeci korisnika onemogućava pohađanje dječjih vrtića, što je suprotno svim preporukama o važnosti uključivanja djece rane i predškolske dobi u institucionalni odgoj i obrazovanje. Isto tako, žene trajno isključuje iz tržišta rada što se dugoročno negativno odražava na njihov socijalno-ekonomski položaj. Konačno, mjerom je stvoren izrazito velik fiskalni pritisak. Za nju je izdvojeno 1,8 milijardi kuna, a samo u ovoj godini za nju je izdvojeno znatno više nego za sve druge socijalne naknade u Gradu Zagrebu. Na tragu navedenog, predloženo je trajno zatvaranje prijava za nove korisnike te je u javno savjetovanje poslan prijedlog za redefiniranje mjere.

Što to znači za roditelje odgojitelje?

Ovakvom mjerom Grad je poticao korisnike, odnosno dominantno žene, da ostave poslove na kojima su radile prije, te je u obiteljima s dvoje zaposlenih dugoročno stvorio po jednu nezaposlenu osobu. Mogućnost da se te žene nakon 15 godina vrate na posao gotovo ne postoji, što se dugoročno negativno odražava na njihov ekonomski položaj, posebno u starijoj životnoj dobi. U nacrtu nove odluke predloženo je da mjera stupi na snagu 30. travnja 2022., a period do tada zamišljen je kao prijelazni za korisnike koji izlaze iz mjere jer su im djeca već napunila 7 godina, odnosno i za one koji će ostati u mjeri, ali će primati manji iznos. Već u tom periodu omogućeno im je traženje posla.

Je li to udar na natalitet?

Ako uzmemo u obzir da se u Zagrebu minimalno ulagalo u izgradnju vrtića i da je sa sredstvima uloženim u mjeru moglo biti izgrađeno 27 vrtića, moglo bi se reći da je ona bila negativna i iz perspektive demografske politike. Prioritet nove gradske uprave je stvoriti materijalne i druge uvjete za život svih stanovnika u gradu, a ne preferirati jednu skupinu. Dio toga svakako ovisi o nacionalnoj razini. No ulaganje u dječje vrtiće, kvalitetno obrazovanje, zdravstvenu skrb, priuštivo stanovanje i druge socijalne mjere osnova su politika koje želimo implementirati kako bismo unaprijedili kvalitetu života.

Kako komentirate što iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja kažu da razmatraju i mogućnost tužbe?

Navedene promjene su pažljivo promišljene i sagledane iz svih perspektiva pa tako i one pravne. Mišljenje je stručne službe u Gradu Zagrebu da su predložene izmjene opravdane, prvenstveno zbog utjecaja rasta troškova vezanih uz mjeru na održivost i uravnoteženost proračuna. Način na koji je prošla vlast oblikovala mjeru, omogućuje gradskoj vlasti da na ovaj način intervenira u mjeru bez pravnih posljedica. Mi dakako razumijemo i očekivali smo nezadovoljstvo sadašnjih korisnika mjere obzirom na značajne promjene koje uvodimo, međutim važno je napomenuti da su se uvjeti za ovu mjeru već mijenjali i s obzirom na stav naše pravne službe, smatramo da su predložene izmjene odluke legitimne.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više