Novosti

Društvo

Može, ne može

Samo dva dana nakon što je vladajuća saborska većina odbila prijedlog oporbe o produljenju prava na naknadu za roditelje njegovatelje na šest mjeseci nakon smrti djeteta, premijer Andrej Plenković odlučio je roditeljima produljiti to pravo na deset mjeseci

Large intrigator paulina

Prosvjed roditelja njegovatelja, 2019. (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Samo dva dana nakon što je vladajuća saborska većina odbila prijedlog oporbe o produljenju prava na naknadu za roditelje njegovatelje na šest mjeseci nakon smrti djeteta, premijer Andrej Plenković odlučio je roditeljima produljiti to pravo na deset mjeseci. Obrat se dogodio nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a. Umjesto skraćene procedure koju je u saborsku raspravu poslala saborska zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš, produljenje prava na naknadu za roditelje njegovatelje po premijerovom obećanju ići će u sklopu izmjena Zakona o socijalnoj skrbi. Na premijerov postupak "jučer nije moglo, danas može" reagirala je Mrak Taritaš.

- Premijer se ponaša kao da je u dječjoj igri. Iz čistog inata je odbio prijedlog oporbe. To nije svjetonazorsko, već civilizacijsko i ljudsko pitanje. Na najosjetljivijoj životnoj temi ne skupljaju se politički poeni. Tijekom saborske rasprave premijer Plenković je poručio da tu temu ne treba rješavati jer je ona već riješena i da se roditelji nakon što im umre dijete prijavljuju na burzu, gdje ostvaruju svoja prava. Riječ je o majkama koje su svaku minutu bile sa svojim djetetom i nakon najgoreg nemaju mogućnosti ni odžalovati. Premijeru su očito rekli da njegov potez nije piarovski - ističe Anka Mrak Taritaš i dodaje da su nakon odbijanja prijedloga u Saboru svi gubitnici.

- Baš me sada zanima kako će taj isti klub HDZ-a koji je odbio prijedlog oporbe raspravljati o istom ili sličnom prijedlogu kada ponovo dođe u raspravu. Meni to nije problem, samo neka se riješi. Ako postoji politička volja, prijedlog izmjena može već sljedeći tjedan u raspravu i do Uskrsa se može izglasati. Ako ne postoji politička volja, ta će se tema razvlačiti i izmjene Zakona o socijalnoj skrbi bit će u primjeni tek od 1. siječnja 2024., kao što je ministar Marin Piletić najavio. U međuvremenu, ona majka koja ostane bez djeteta ide na burzu. Kako će premijer pogledati u oči bilo kojoj majci koja neće imati pravo na produljenje prava, hoće li joj reći da ide raditi jer je dobro raditi, da rad oslobađa? - pita Mrak Taritaš.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više