Novosti

Kronika

Дaрдa бeз прeдрaсудa

ВСНM бaрaњскe oпштинe oбeлeжиo слaву: Нajвeћи успeх Вeћa je пoкрeнутa грaдњa прaвoслaвнoг хрaмa у Угљeшу, кojу пoдупирe и нaчeлник Aнтo Вукoje

7eq1fdvzitkoaoiofusry2y3f4o

Slavski kolač simbol krsne slave

Veće srpske nacionalne manjine Opštine Darda, u povodu hramovne i krsne slave veća sv. Arhanđela Mihaila, održalo je svečanu sednicu. Umesto novoizabranog predsednika veća Saše Milinkovića, koji je zbog sportskih obaveza bio u Zagrebu, dožupan Osječko-baranjske županije Radomir Čvarković kratko je sublimirao aktivnosti veća u proteklom periodu. Zahvaljujući osećaju i potrebi za očuvanjem nacionalnog identiteta kao i njegove kulture Čvarković se još jednom zahvalio parohu protojereju-stavroforu Mihajlu Marjancu, koji je u aktivnoj službi u darđanskoj parohiji bio više od tri desetljeća, i čestitao njegovom novopostavljenom zameniku. Čvarković je posebno istakao da je veće u tekućoj godini imalo nekoliko značajnih događaja za srpsku zajednicu, ali i za čitavu opštinu Darda.

- Gotovo sto godina od postojanja mesta Uglješ, započeli smo izgradnju svetog hrama čija izgradnja dobro ide, i nadamo se da ćemo uskoro završiti gradnju. Proletos smo imali lokalne izbore i kao što svi znate nekakvih bitnih promena nije bilo. Dosadašnji načelnik osvojio je četvrti mandat, i mislim da ćemo u naredne četiri godine, kao veće i kao zajednica, imati prilike da unapredimo dobre odnose - rekao je Čvarković.

Dožupan Čvarković istakao je da Opština Darda ima problem sa kontinuiranim iseljavanjem, posebno mlađe populacije, a na taj se problem osvrnuo i načelnik opštine Anto Vukoje koji je na svečanu sednicu došao s malim zakašnjenjem ali, kako je istakao, s razlogom.

- Ovo što sam utrčao unutra nije slučajno jer moja djelatnica koja radi na EU fondovima i ja vratili smo se iz Zagreba ovaj tren i donosimo lijepe vijesti. Smjernice koje smo zacrtali prije više od deset godina upravo se ostvaruju. Povlačimo sredstva: uređenje centra košta 25.800.000 kuna, sve EU fondova, uz sudjelovanje općine od 3 posto. Danas smo predali prijavu za novi dječji vrtić Radost, koji će se graditi na proljeće, onda na proljeće ide uređenje Romskog doma kulture, a uporedno s tim pomažemo izgradnju pravoslavnog hrama u Uglješu rekao je, između ostalog, Vukoje.

Naglasio je kako u Opštini Darda nikada nisu imali predrasuda oko boje kože, vere i nacije jer jednostavno teže ići napred i gledati u budućnost, a ne u prošlost.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više