Novosti

Kronika

Дигитaлизaциja мaтичних књигa

Успeшaн прojeкт ВСНM-a Дaрдe: Рaди сe o aутeнтичнoм aрхивскoм мaтeриjaлу прeкo кojeг je мoгућe нaпрaвити рeкoнструкциjу зajeдницe

G1r1gzyv7ftz13zx77w5m2vs0g2

Milenko Vojnović, Petar Matić i Radomir Čvarković (sleva na desno)

Nakon dve godine, koliko je proteklo od ideje do realizacije, Veće srpske nacionalne manjine Opštine Darda nedavno je uspešno predstavilo projekt ‘Crkvene matice-Srpske pravoslavne parohije Darda’.

Predstavljene su ‘Matične knjige rođenih 1777-1889’, ‘Matične knjige venčanih 1778-1889’ i ‘Matične knjige umrlih 1777-1809, 1817-1835 i 1861-1921’. Autor projekta je Milenko Vojnović, a idejni začetnici projekta su Spasoja Banac i Radomir Čvarković.

Na prezentaciji projekta, koja je izazvala veliko zanimanje, prikazane su spomenute knjige u digitalnom obliku. One će svakom zainteresovanom građaninu, ali i istraživačima, omogućiti da istražuju svoje i poreklo svojih predaka. Za srpsku je zajednicu ovaj projekt od velikog interesa jer se, kako je istaknuto, radi o prošlosti i autentičnom arhivskom materijalu preko kojeg je moguće napraviti rekonstrukciju stanovništva ovog područja. Na temelju digitalizovanih matičnih knjiga, koje nisu samo skup podataka o rođenima, venčanima i umrlima, vidljiva je i ekonomska moć, nivo obrazovanja, društvena uloga i brojni drugi značajni podaci koji su vezani za srpsku zajednicu na ovim prostorima.

- Igrom slučaja uspeli smo doći do mikrofilmova koje smo prebacili u digitalni oblik, a mikrofilmove smo pronašli u Americi, preko linka Mormonske crkve, koja je poznata po tome da sakuplja takvu građu bez obzira na poreklo. Interesantno je da do tih mikrofilmova nismo mogli doći ni u Državnom arhivu u Osijeku i Zagrebu, pa smo na sugestiju Petra Šmrčkovića iz Kneževih Vinograda, koji radi nešto slično, od pojedinih fragmenta došli do gotovo celokupne građe - kaže Čvarković.

Petar Matić, profesor i kustos iz Darde, još 2009. godine napravio je sličan projekt koji je bio upućen Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, ali nije dobio zeleno svetlo uz obrazloženje da nije od nacionalnog interesa.

- Svako bi mesto ovo moralo imati, a naše su matične knjige sada sačuvane. To je kompletiranje arhivske građe našeg naroda i kompletiranje arhivske građe Karlovačke mitropolije, jer je nekada ta mitropolija bila glava srpskog naroda na svim prostorima Habzburške, odnosno Austrougarske monarhije, pa tako i na prostoru Baranje. To kompletiranje je kapitalna stvar - zaključio je Matić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više