>

novosti logo

Društvo Društvo

Debeljakov Brodolomsplit

Sindikat metalaca obavijestio je državnog odvjetnika o nepoštivanju privatizacijskog ugovora. Upozoravaju i na nenamjensko trošenje državnog novca

Prema podacima Fininog servisa transparentno.hr, tvrtki Brodosplit blokirano je čak 15 računa, a poslovni gubitak za prošlu godinu iznosi 159 milijuna kuna, pa stoga nitko osim vlasnika Tomislava Debeljaka nije optimist po pitanju daljnje sudbine splitskog škvera.

- I dalje je ludo hrabar ma što to značilo. Radnicima je poslao poruku da je sve divno i krasno. A činjenica je da je u škveru trenutno jedini važan posao izrada brana za morski prolaz, tzv.’vrata za Veneciju’ – kaže za Novosti Joško Franić, povjerenik Sindikata metalaca u Brodosplitu.

Sindikati su u posjedu dokumenta u kojem se vidi da je ukupno deset od petnaest spomenutih računa Brodosplita blokirano od strane banaka: Veneto banke, Hypo Alpe-Adria bank, Zagrebačke banke, Hrvatske poštanske banke, Societe generale Splitske banke i drugih. Računi u tim bankama otvoreni su najvećim dijelom 2013., dok je zadnji otvoren u veljači 2015. godine.

- Trebala ga je blokirati i državna riznica jer je Debeljak dužan mnogim dobavljačima što bi Brodosplit moglo ubrzo dovesti pred likvidaciju. Nalaz državne revizije iz 2014. govori o tome da je novac koji je Brodosplit dobivao od države trošen nenamjenski: na pozajmice i kupnju materijala te drugih stvari za njegovu DIV grupu u Kninu, a sve preko računa Brodosplita – kaže Franić.

Nenamjensko trošenje novca sadržano je i u činjenici da su otpremnine zaposlenicima isplaćivane iz sredstava držane potpore, a ne iz sredstava vlastitog doprinosa kupca, dakle brodogradilišta, kako je to bilo naznačeno prema programu restrukturiranja tvrtke.

Podsjetimo, nakon što je Debeljak, vlasnik DIV grupe sa sjedištem u Samoboru, 2012. kupio Brodosplit, država se u programu restrukturiranja škvera obavezala sudjelovati s milijardu i pol kuna na razdoblje od pet godina. Upravo je Debeljak više puta prozivao državu da onemogućava provedbu restrukturiranja škvera kao što je neizdavanje avansnih garancija, nakon čega mu je navodno lani propao posao s jednim norveškim naručiteljem brodova. Iako ga dotira, u ovom trenutku država se spori sa škverom oko neplaćene naknade za korištenje pomorskog dobra od 16 milijuna kuna. Visoki Trgovački sud nedavno je odobrio i sudski zahtjev za isplatu 7 milijuna eura koliko potražuje ruska tvrtka Premier Cruises brodovlasnika Vladimira Esakova na ime neisporučenoga riječnog kruzera Volga Dream II vrijednog 20 milijuna eura. Država je, kaže nam sindikalac, u ovoj godini Brodosplitu isplatila 45 milijuna kuna, dakle 9 milijuna kuna mjesečno. No svejedno, računi su blokirani, za što Franić krivi državne strukture.

- Nakon svih činjenica za koje imamo i službenih dokaza, valja reći da je pokraden državni novac. Od prije dvije godine postoji pismo namjere iz Uljanika koji je bio zainteresiran za ulazak u Brodosplit, ali uz uvjet poslovanja bez Debeljaka, jer oni su tad imali ugovorene poslove za dvije milijarde eura. A oni zajedno s riječkim 3. majem mogu odraditi tek 50 posto tog posla – kaže Franić.

- Obavijestili smo glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana da vlasnik škvera ne ostvaruje vlastiti doprinos, da Brodosplit ima nešto više od 1508 radnika, umjesto dvije tisuće. To nije sukladno ugovoru, da nema dovoljno ugovorenog posla, odnosno da istraže kompletno poslovanje Brodosplita. Tražimo i raskid privatizacijskog ugovora jer vlasnik nije realizirao ulaganja iz programa restrukturiranja po kojem je za vlastitu flotu morao proizvesti 14 konkretnih brodova u vrijednosti od nešto više od tri milijarde kuna – kaže sindikalac.

Franić dodaje da na splitskim ulicama susreće neke od 300 bivših radnika Brodosplita koji su otišli na rad u inozemstvo, a koji bi se sutra vratili u škver da nema gazde Debeljaka.

1/1