Novosti

Društvo

Novinarski sindikat: Radnička prava vraćaju se u 19. stoljeće

SNH povodom 1. maja upozorava da je od bivšeg sustava i sindikata stvoren bauk "nenarodnog režima". Ta stigma i strah od posljedica odvratila je mnoge radnike u tranzicijskim zemljama od učlanjenja u sindikat, što je poslodavcima dobro došlo, tvrde i pozivaju na jačanje sindikalizma

Maja Sever (foto Dejan Rakita/PIXSELL)

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) upozorio je povodom Međunarodnog praznika rada da je u državama nastalim raspadom Jugoslavije stvorena odioznost prema uređenim radničkim pravima u bivšoj državi i sindikatima.

"Tijekom godina i radnici su se prilično opustili navikli na solidno uređena prava koja su nam priskrbile generacije sindikalno organiziranih radnika. Posebno opuštanje i odmak od sindikata desio se u bivšim socijalističkim zemljama u kojima su radnička prava bila detaljno uređena zakonom, a dolaskom kapitalizma bivši je sustav generalno, zajedno sa sindikatima, proglašavan baukom "nenarodnih režima". Ta stigma i strah od posljedica odvratila je mnoge radnike u tranzicijskim zemljama od učlanjenja u sindikat, što je poslodavcima dobro došlo. Tako je i u Hrvatskoj", stoji u objavi SNH-a povodom 1. maja.

Novinarski sindikat odaje počast prvim radničkim borcima i žrtvi koju su podnijeli za osvajanje prava na osam sati rada, osam sati sna i osam sati za kulturu i obrazovanje u vrijeme kad su i odrasli i djeca radili svakodnevno 12 do 16 sati dnevno za bijedne nadnice.

"Već na samom početku radničke borbe 1886. godine, na velikom prosvjedu u Chicagu u policijskoj paljbi ubijeno je šestoro radničkih vođa, ranjeno 50 prosvjednika, brojni su uhićeni, a šestoro sindikalaca osuđeno je na smrt, mnogi na robiju. I nakon tih prvih žrtava, generacije sindikalaca vode svakodnevnu borbu za održavanje krvavo stečenih temeljnih radničkih prava. Mnogi od njih, u nizu zemalja, i danas gube život u toj borbi, jer su prava i dostojanstvo radnika samo smetnja suvremenim nezajažljivim trkačima za profitom", stoji u objavi SNH-a.

Tvrde da je stanje radničkih prava u kapitalizmu pogoršano gospodarskim i financijskim krizama, pandemijom COVID-a i agresijom na Ukrajinu.

Uvjeti rada osjetno se pogoršavaju, sigurnost zaposlenja ubrzano se gubi, nesigurni oblici rada svih oblika - na daljinu i preko platformi - šire se poput poplave, inflacija primjetno umanjuje plaće, a radno vrijeme brojnih radnika rapidno se povećava, tvrde.

Sindikat izražava bojazan da se radnička prava vraćaju u 19. stoljeće.

"Hoćemo li se iz 21. vratiti u 19. stoljeće uz 12 do 16 sati rada, temeljem nove tehnološke revolucije koja je pokrenula digitalnu transformaciju rada u kojoj je radnik dostupan poslodavcu u svako doba dana, vikenda, godišnjeg odmora. Zar ćemo svojom pasivnošću prokockati sav onaj napredak ostvaren u posljednjih 137 godina. Primjer osam zemalja EU, koje su zahvaljujući jakim sindikatima izborile pravo na nedostupnost poslodavcu po isteku radnog vremena, budi nadu da još nismo sve izgubili", smatraju i pozivaju na jačanje sindikata.

"Uz jake sindikate i mi ćemo jednoga dana moći po završetku radnog vremena isključiti mobitele, a u slučaju poziva poslodavac će vidjeti generičku poruku: 'Poštovani, moje radno vrijeme je završilo. Javit ću vam se sutra ujutro'", stoji u objavi koju potpisuje predsjednica sindikata Maja Sever.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više