Novosti

Politika

Zakonom o radu treba bolje zaštititi i novinare

Proširenje dopuštenog fonda sati kojim se ukida ograničenje dodatnog rada od 180 sati godišnje moglo bi se odraziti na uvjete života, zdravlje i plaće radnika, te produbiti probleme vezane s pravom na odmor, upozoravaju iz SNH

Large maja sever

Maja Sever (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Sindikat novinara Hrvatske pridružuje se kritikama iznesenima na prijedlog izmjena Zakona o radu. Dok se na razini Europske unije događaju zaista dubinske promjene regulative kako bi se bolje zaštitila radnička prava u novim oblicima rada, poput rada na digitalnim platformama u smjeru omogućavanja dostojanstvenog rada, ovim se prijedlogom samo ozakonjuje trenutačno stanje u kojem radnicima prava određuju algoritmi, a Vlada unaprijed abolira te nevidljive poslodavce od bilo kakve odgovornosti, upozoravaju iz SNH, naglašavajući da - iako prijedlog predviđa registar i solidarnu odgovornost digitalnih platformi - ovo rješenje neće značajno pridonijeti poboljšanju uvjeta platformskih radnika.

"Smatramo da pitanje ugovora o radu na određeno vrijeme nije dobro regulirano zbog velikog broja iznimki od pravila tri ugovora za tri godine, poput agencijskog rada, rada na EU projektima ili radnika koji imaju dozvolu za boravak i rad pa će i dalje velik broj radnika i u našem, medijskom sektoru, ostati nezaštićen.

Proširenje dopuštenog fonda sati kojim se ukida ograničenje dodatnog rada od 180 sati godišnje - pa će tako radnik ili radnica moći u dodatnom radu raditi osam (8), a iznimno čak i 16 sati tjedno - moglo bi se odraziti na uvjete života, zdravlje i plaće radnika, te produbiti probleme vezane s pravom na tjedni i dnevni odmor, kao i na usklađivanje rasporeda rada i oporezivanja na štetu radnika te smatramo da ovo rješenje nije zadovoljavajuće", ističe u priopćenju koje potpisuje predsjednica SNH Maja Sever.

Naglašavaju i da se zaobilazi problem u medijskom sektoru sve većeg broja slobodnih i atipičnih radnika što će produbiti razlike među radnicima u novinarstvu.

"Također se ne slažemo s predloženim rješenjem rada na izdvojenom mjestu prema kojem će pravo na naknadu troškova imati samo radnici koji rade najmanje 15 dana neprekidno od kuće, dok radnici koji rade od kuće povremeno ili putem ugovora o radu na daljinu neće imati pravo na naknadu troškova. Smatramo da to nije dobro rješenje jer nema pravne razlike između ova dva oblika rada. U prijedlog nije ugrađena zaštita od otkazivanja ugovora o radu u slučaju nemogućnosti obavljanja rada na izdvojenome mjestu rada, mogućnost povratka na rad u prostor poslodavca i apsolutnoj dobrovoljnosti rada od kuće", zaključuju u SNH, dodajući da daju podršku kolegicama i kolegama radnicima, sindikalistima koji se bore za poboljšanje prijedloga izmjena ZOR-a i solidarno se pridružuju toj borbi.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više