Novosti

Društvo

Degeneracija bitcoina

Tvrtka za proizvodnju električnih automobila Tesla objavila je kako je kupila bitcoine u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara te poručila kako bi uskoro mogla početi primati uplate u ovoj kriptovaluti. Vijest je dovela do skoka vrijednosti ove valute na rekordnih 43.500 dolara

Large pxl 230318 20117231

(foto Igor Kralj/PIXSELL)

Tvrtka za proizvodnju električnih automobila Tesla objavila je 8. veljače kako je kupila bitcoine u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara te poručila kako bi uskoro mogla početi primati uplate u ovoj kriptovaluti. Vijest je dovela do skoka vrijednosti ove popularne valute za 14 posto, odnosno na rekordnih 43.500 dolara, što predstavlja porast od 300 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Ulaganje Tesle, koju vodi najbogatiji čovjek na svijetu Elon Musk, predstavlja oko osam posto od ukupnih 19,4 milijarde dolara vrijednosti ove tvrtke. Čelni čovjek Tesle već je i ranije putem Twittera doprinosio popularizaciji kriptovaluta, osim bitcoina i dogecoinu, valuti koja je nastala kao satira. Početkom mjeseca cijena bitcoina porasla je nakon što je Musk na Clubhouseu, novoj društvenoj mreži koja teži ekskluzivnosti i moguće joj je pristupiti samo putem poziva, izjavio kako podržava ovu kriptovalutu. Stručnjaci predviđaju kako bi ovaj Muskov potez mogao dovesti do sve većih ulaganja u bitcoin, a Eric Turner iz tvrtke za istraživanje kriptovaluta Messari rekao je za britanski "The Guardian" kako vjeruje da će sve više tvrtki prebaciti svoja sredstva u ovu kriptovalutu.

Rastu bitcoina pridonijela je i činjenica da ga je i PayPal uvrstio kako sredstvo plaćanja, no mnogi još uvijek upozoravaju na nestalnost kriptovaluta. Središnje banke uglavnom izražavaju sumnju u opstojnost kriptovaluta, a guverner Središnje banke Engleske Andrew Bailey tvrdi da one nemaju intrinzičnu vrijednost i savjetuju oprez s ušteđevinom u bitcoinima. Još dalje otišao je Agustín Carstens, čelni čovjek Banke za međunarodna poravnanja (BIS), koji je prije godinu dana bitcoin nazvao "kombinacijom balona, Ponzijeve sheme i katastrofe za okoliš", a nedavno je ponovno izjavio kako bi se ova kriptovaluta mogla urušiti. Njemački list "Die Tageszeitung" prije nekoliko tjedana je pisao da nagle oscilacije bitcoina i njegovo "degeneriranje u objekt špekulacija", zahvaljujući tome što su tradicionalne investicije postale neprofitabilne, mijenjaju i prvotni karakter valute, koji je prkosio bankama ukidanjem plaćanja naknada, otezanja s provođenjem transfera i prikupljanja podataka. List zaključuje – "nije mnogo ostalo od dobre ideje kriptovalute", a ukoliko želimo nezavisno sredstvo plaćanja, potrebne su nove i ekološkije ideje. Proizvodnja kriptovaluta iziskuje naime velike količine električne energije. Zanimljivo je da je Musk najavio i ulaganje 100 milijuna dolara u razvoj tehnologije koja uklanja ugljični dioksid iz atmosfere i oceana.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više