>

novosti logo

Piše Novosti

Delegaciji srpske vojske zabranjen ulazak u Hrvatsku

Predstavnici Vojske Srbije, koju čine starješine s Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije trebali su prisustvovati obilježavanju Dana jasenovačkih novomučenika

Delegaciji Vojske Srbije, koju čine starješine s Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, zabranjen je ulazak u Hrvatsku, prenosi agencija Tanjug informacije iz Ministarstva obrane Republike Srbije. .

Objavljeno je da je delegacija bila najavljena i da je trebala prisustvovati na obilježavanju Dana jasenovačkih novomučenika. Zaustavljeni su na prijelazu Batrovci – Bajakovo, gdje su zadržani i pretreseni. U prtljazi su bile službene uniforme, što je, ističu u Ministarstvu, potpuno dozvoljeno i u skladu s pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ih ne mogu nositi.

Članovi delegacije VS-a su bili spremni ostaviti uniforme i u civilu produžiti put, ako je to bio jedini razlog za njihovo zadržavanje, ali su im carinici kazali da to nije razlog i da oni danas neće ući u Republiku Hrvatsku, piše RTS. Delegaciji je izdana zabrana ulaska i vraćena je u Srbiju.

Tanjug je objavio i dokument na kojem je vidljivo da je uistinu donesena jedna takva odluka, ali iz njega nije jasan razlog za takav potez. Navodi se da je u dokumentu naznačeno da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdala svrhu i uvjete svog boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga. Na čelu Ministarstva obrane je Aleksandar Vulin, koji je od travnja prošle godine u Hrvatskoj službeno nepoželjna osoba.

Dan jasenovačkih novomučenika organizira Episkopija Pakračko slavonska u manastiru Svetoga Jovana krstitelja u Jasenovcu. Nakon svete liturgije u subotu ujutro, predviđeno je osveštenje slavskog kolača i žita na grobnoj humci kod Kamenog cvijeta u Spomen-području Jasenovac. ‘Ovakvim sabornim okupljanjem nastavlja se njegovanje tradicije i molitvenog jedinstva oko Svetih Novomučenika, čiji spomen ostaje upisan u cijeloj vaseljeni Pravoslavnoj‘, navode organizatori.

1/1