Novosti

Politika

Tko je zapravo kriv za aferu oko zabrane ulaska srpskih vojnika u Hrvatsku?

Zaustavljanje kombija s pripadnicima Vojske Srbije na hrvatskoj granici izazvalo je verbalni rat između dviju država pa i slanje protestne note Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske koju ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić nije željela da primi

R6tpwthxd8jt2ztxkjh6zg5bdph

Vojska Srbije (foto Srđan Ilić/PIXSELL)

Priča oko zaustavljanja grupe pitomaca Vojne gimnazije i kadeta Vojne akademije, u pratnji njihovih starješina iz Vojske Srbije (VS), u subotnje jutro na granici Srbije i Hrvatske koji su krenuli prema Jasenovcu kako bi prisustvovali obilježavanju Dana jasenovačkih novomučenika, nastavila se i u ponedjeljak. Hrvatska granična policija je zaustavila kombi i u njemu našla službene vojne uniforme, nakon čega su članovi delegacije policajcima predložili da će ih ostaviti i put nastaviti kao civili. Hrvatska strana to je odbila i izrekla im zabranu ulaska u zemlju, nakon čega su vraćeni u Srbiju.

Šef delegacije, pukovnik Saša Milutinović, šef Odelenja za veru VS-a, medijima je iznio što se delegaciji događalo na granici. ‘Već po dolasku na granični prijelaz Bajakovo, u ranim jutarnjim satima, skrenuta nam je pažnja da je granična policija upoznata s našim dolaskom, i naredna tri sata čekali smo njihovu konačnu odluku. Tokom ta tri sata dva puta su skenirali pasoše, tražili dodatne podatke i pretresali vozilo, nakon čega nam je rečeno da danas nećemo ući u Hrvatsku. Ministarstvo odbrane Srbije učinilo je sve što je bilo potrebno prema nadležnim institucijama Hrvatske kada je reč o toj poseti, ali je nešto drugo presudilo da delegacija ne prisustvuje tom obeležavanju‘, rekao je Milutinović.

U svom saopćenju srpsko Ministarstvo odbrane naglasilo je da je dolazak delegacije uredno i po uobičajenoj proceduri najavljen, kao i da je hrvatska strana znala za dolazak delegacije, dok je unošenje uniformi bilo potpuno dozvoljeno i u skladu s pravilima službe.

- Kršeći sva moralna i zakonska načela Hrvatska je sprečila da zvanična delegacija Vojske Srbije iskaže svoje poštovanje pobijenim jasenovačkim mučenicima. Za takvo nasilje ne postoji opravdanje ni obrazloženje, piše u saopćenju ministarstva.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na zabranu ulaska srpske delegacije nije imao poseban komentar, ali je rekao ‘da razume da se Hrvati ne žele prisećati svoje prošlosti i onoga što se dogodilo u Drugom svetskom ratu‘, dok je ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio da bi hrvatska država za to morala da se izvini i da kaže da sa ovim nema ništa.

Oglasio se i hrvatski premijer Andrej Plenković, ističući da je policija spriječila ulazak 11 vojnika s područja Srbije na područje Hrvatske, odnosno Nenajavljenog, neprijavljenog i nedogovorenog dolaska kako bi boravili na području Jasenovca. - Riječ je o pokušaju koji očito nije imao komemorativni karakter kao što bi to trebalo biti, već s očito namjeravanom provokacijom i s ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnome pravu, za nas je kao državu neprihvatljiva i mi je kao država najoštrije osuđujemo, rekao je Plenković.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je prije nekoliko dana lupala šakom o stol govoreći o srpskim tenkovima u Vukovaru, kazala je da se radi o pokušaju provokacije koja govori o nazadnosti srpske politike.

- Pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susjedima, a kako bi se skrenula pozornost s teškog unutarnjepolitičkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srbijanske politike. Postoje jasna pravila i procedure najave prelaska državne granice koje srbijanska strana nije poštivala. Zato učinjeni propust predstavlja samo još jedan primjer neprimjerenog postupanja Srbije u medudržavnim odnosima, rekla je.

Ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić nije pristala primiti protestnu notu hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova. Kako je navedeno u saopćenju Ministarstva, ambasadorka je pozvana kako bi se srpskoj strani izrazio protest zbog pokušaja ulaska delegacije VS-a u Hrvatsku. - Na sastanku je hrvatska strana osudila pokušaj ulaska pripadnika VS-a u Hrvatsku bez znanja i suglasnosti hrvatskih vlasti, te bez poštivanja propisanog postupka najave. Iako je srbijanska veleposlanica odbila primiti prosvjednu notu, Ministarstvo je izrazilo prosvjed, navedeni događaj ocijenilo provokacijom s ciljem izazivanja incidenta te najoštrije osudilo činjenicu što su u organizaciju događaja bile uključene službene institucije Srbije, navodi se u saopćenju.

Na činjenicu da je srpska strana, a tu se ne podrazumijeva samo Vojska Srbije, napravila proceduralnu grešku upozorava vojni analitičar Igor Tabak, ukazujući na podatak iz saopćenja srpskog ministarstva da je vladika pakračko slavonski Jovan, preko eparhijskog sekretara Đorđa Teodorovića, obavijestio policijsku stanicu Novska i da je o prolasku obaviještena srpska granična policija kako bi u suradnji s hrvatskim organima ubrzala granične procedure i omogućila nesmetan prolaz.

- Iz ovoga bi se dalo iščitati, među ostalim, da predstavnici Vojske Srbije, odnosno njihove Vojne akademije, ni u jednom trenu o svojim putnim planovima nisu službeno obavijestili mjerodavne hrvatske institucije i to diplomatskim putem, o namjeri službenog prekograničnog dolaska vojnog izaslanstva, već je samo XY preko osobe Z obavijestio lokalnu policijsku postaju u Hrvatsku kako se očekuje dolazak inozemne delegacije, dok je i o prelasku granice bila obaviještena tek jedna, ona njima matična strana, ukazuje Tabak u tekstu na portalu ‘Obris‘.

Neprimijećena je ostala i izjava da je hrvatska policija lani odbila dati odobrenje za ulazak delegacije VS-a u uniformama na skup u Jasenovcu, kao i podatak da su predstavnici civilnih vlasti Srbije bez ikakvih problema došli na skup. Postoje međunarodni propisi koji daju za pravo zemlji domaćinu da regulira kretanje stranih vojnika u uniformama, čega se srpska delegacija formalno nije držala, a ostaje i pitanje da li je hrvatska granična policija baš morala trenirati strogoću nad članovima delegacije i ne pustiti ih na komemorativni skup. Jer iz njihovih dokumenata je vidljivo da se ne radi o nekoj elitnoj komandoskoj grupi koja bi se, po nekim teorijama zavjere koje su se također čule iz Hrvatske, presvukla u uniforme i napravila ršum na tom području, nego o ljudima koji su se htjeli pokloniti sjenima žrtava Jasenovca, baš kao što i njihove hrvatske kolege u uniformama odaju počast nekim drugim žrtvama.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više