Novosti

Društvo

Demokratski rasizam

Stanovnici Kanara, otočja sjeverozapadno od Afrike koje pripada Španjolskoj, sve više se bune zbog priljeva migranata na njihove obale. Na nedavnom prosvjedu, mnogi su zazivali veću pomoć za migrante, ali bilo je i onih koji su neprijateljski raspoloženi

Large internacionala  ma%c5%a0a

(foto Armin Durgut/PIXSELL)

Stanovnici Kanara, otočja sjeverozapadno od Afrike koje pripada Španjolskoj, sve više se bune zbog priljeva migranata na njihove obale. "Ovo je prava invazija. Više od 200 njih živi 50 metara od moje kuće. Ne kažem da su oni krivci, no u posljednje vrijeme ovdje ima mnogo lopova", rekla je za El País tijekom nedavnog prosvjeda Soledad Caballero, kućanica koja živi u Arguineguínu, selu nedaleko od turističkog grada Mogána. Na prosvjedu, koji je održan prošle subote, mnogi su zazivali veću pomoć za migrante, ali bilo je i onih koji su neprijateljski raspoloženi. Slična nezadovoljstva lokalnog stanovništva prisutna su svugdje gdje se lokalne zajednice, poput one u susjednoj BiH, suočavaju s velikim priljevom izbjeglica, a s kojima vlasti ne znaju što bi.

Tako je na Kanare, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, od početka ove godine stiglo oko 11.000 ljudi. Samo u listopadu došlo ih je 4925. Usporedbe radi, tijekom cijele prošle godine na Kanare je stiglo 2557 migranata, a 2018. njih 1307. Arguineguín je stoga od kraja kolovoza postao migrantski centar za one koji dolaze iz Afrike. U kampu predviđenom za ne više od 600 ljudi sada ih je smješteno više od 1300, a u pokušaju da se domognu obala Kanara ove godine je poginulo najmanje 414 osoba. Stručnjaci za migracije smatraju da je ta izbjeglička ruta ponovno aktivna zbog socioekonomskih razloga i konflikta na zapadu Afrike te strožih graničnih režima koji su na snazi zbog pandemije koronavirusa.

Kriza nastala širenjem virusa nadovezala se tako na onu migrantsku pa nezadovoljstvo lokalnog stanovništva neprestano raste. Daniel Buraschi iz Mreže društvene akcije i istraživanja smatra da se može govoriti o nastanku demokratskog rasizma, koncepta koji podrazumijeva kršenje prava migranata pozivajući se na "demokratske vrijednosti". Riječ je, primjerice, o stavu da je vlada zanemarila lokalno stanovništvo, a migrantima osigurala smještaj. Nagomilano nezadovoljstvo pokušavaju kapitalizirati radikalno desne stranke, u španjolskom slučaju Vox. "Situacija se otela kontroli jer je vlada svojim nepostupanjem sve to dozvolila", rekao je član te stranke Alberto Rodríguez Almeida, jedan od rijetkih političara koji je prisustvovao subotnjem prosvjedu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više