Novosti

Kronika

Devastirano groblje u Lisičinama

Po riječima Igora Pavkovića, zamjenika virovitičko-podravskog župana, nezakonita sječa stabala je uzrokovala uništenje, odnosno oštećenje 80 posto pravoslavnih spomenika i grobišta

Jgkk41dpwyyxikndoxdcafa5g16

Jedan od uništenih nadgrobnih spomenika

Zbog nezakonite sječe stabala, pravoslavno groblje u Lisičinama, selu na području općine Voćin, gotovo je u potpunosti devastirano. Na groblju su sahranjeni članovi porodica Jorgić, Šakić, Bogatić, Dobrojević i drugih čiji potomci žive u Voćinu, drugim mjestima Hrvatske i okolnih država. Po riječima Igora Pavkovića, zamjenika virovitičko-podravskog župana, nezakonita sječa je uzrokovala uništenje, odnosno oštećenje 80 posto spomenika i grobišta. Kako je Pavković objasnio u razgovoru za ‘Novosti’, radnici su prilikom sječe pustili da stabla padaju po grobovima, a nije se vodilo računa ni prilikom njihova izvlačenja pa je tom prilikom učinjena dodatna šteta.

Budući da su stanovnici Lisičina u posljednjem ratu izbjegli, pa je to mjesto sada nenaseljeno, ne zna se kada je točno počinjena šteta. Devastaciju je otkrio Đuro Jorgić koji se prvog junskog dana zatekao na groblju.

- Na moje zaprepaštenje sam vidio uništene grobove uslijed sječe i nekontroliranog izvlačenja drvne mase koja se tamo nalazila - ističe Đuro Jorgić i dodaje da su članovi porodica po tradiciji uz grobove sadili smreke, borove i druga stabla.

Jorgić se obratio Općini Voćin koja ja vlasnik zemljišta na kojem se nalazi groblje i zamolio ih je da ga obavijeste tko je izdao i tko je dobio dozvolu za sječu, a da vlasnici grobova o tome nisu bili obaviješteni. Od Općine Voćine je zatražio i da ga informiraju kome je potrebno uputiti zahtjev da se groblje vrati u prijašnje stanje, popravi nastala šteta na grobnicama i nadoknadi drvna masa koja je pripadala porodicama, a za koje su posječena stabla imala veliku emotivnu vrijednost.

- Nepopravljiva šteta učinjena je uklanjanjem oznaka prepoznavanja grobova i grobnih mjesta zahvaljujući kojima su korisnici znali gdje je i tko sahranjen, a sada je to gotovo nemoguće - ističe Jorgić koji je o tom slučaju informirao državne i sudske institucije.

Općina Voćin reagirala je na Jorgićev dopis i na teren poslala građevinskog stručnjaka koji je procijenio štetu i ustanovio jesu li se, osim onih koji su uništeni u sječi, neki spomenici zbog neodržavanja urušili sami od sebe. Općinske vlasti su obećale da će raditi na sanaciji groblja, a policija je nakon prijave izvršila uviđaj koji bi trebao rezultirati pronalaskom počinioca. Međutim, do zaključenja ovoga broja ‘Novosti’ njihova imena nisu saopćena, kao ni broj uništenih grobova te iznos štete.

- S obzirom da je korištena teška mehanizacija koju posjeduje mali broj poduzeća, trebalo bi biti lako pronaći izvođače radova, a preko njih i naručioce - uvjeren je Igor Pavković, dodajući da je po procjenama posječeno od 30 do 50 kubika drvne mase.

- Budući da je zbog radova sada polje svakog groba poravnato, teško će sve biti vratiti u prvobitno stanje. Osim toga, zbog posađenih stabala ranije nije bilo korova, koji će sada narasti zbog nedostatka sjene – govori Pavković i dodaje da je prilikom sječe polomljena i ograda arboretuma, parka u kojem je zasađeno razno drveće i grmlje, a koje bi trebao biti zaštićeno.

Pavković podsjeća da je u voćinskom selu Smude također izvršena sječa stabala na groblju, ali uz sve mjere opreza pa štete nije bilo. Po njegovim riječima, devastacija groblja na ovom području nije usamljeni slučaj. S obzirom da u selu nema stanovnika, jer povratnicima osim obnove nije omogućena nikakva dodatna infrastruktura kojom bi im se osigurala egzistencija, i obnovljene kuće su se našle na meni lopova.

- S desetak njih su skinuti prozori i oluci - kaže Pavković i dodaje da se nada da će makar groblje biti koliko-toliko sanirano.

Osuda divljaštva na popinskom groblju

Udruženje Srba iz Hrvatske sa sjedištem u Beogradu oštro je osudilo skrnavljenje nadgrobnih spomenika pored crkve Svete Trojice u Maloj Popini kraj Gračaca, o čemu smo pisali u ‘Novostima’.

‘Skrnavlјenje spomenika i pravoslavnih crkava posebno je bilo prisutno početkom ove godine u Eparhiji dalmatinskoj, a sada se prenosi i na Eparhiju gornjokarlovačku. Ta dešavanja predstavlјaju dosad neviđeni vandalski čin jer su se na meti napada našle pravoslavne svetinje, što vrijeđa čast i dostojanstvo pravoslavnih vjernika. Ono što posebno zabrinjava je činjenica da su počinioci ovih napada i dalјe nepoznati. Na osnovu toga može se zaklјučiti da hrvatska policija ne želi da ih otkrije kako bi bili adekvatno sankcionisani’, navodi se u saopćenju koje potpisuje generalni sekretar Udruženja Milojko Budimir.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više