Novosti

Društvo

Dežulović na sudu

Ako je Burilović izgubio ugled u društvu, nisam mu ja za to kriv, nego on sam kad je izabrao studirati u Banja Luci, kat ispod studija za ples oko šipke, rekao je Dežulović na ročištu u sudskom postupku u kojem predsjednik HGK Luka Burilović traži od SNV-a 40.000 kuna zbog teksta našeg kolumniste

Large dezul

Boris Dežulović (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

U nastavku sudskog procesa, koji je protiv Srpskog narodnog vijeća kao izdavača tjednika Novosti pokrenuo predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, u srijedu su svjedočili kolumnist Novosti Boris Dežulović i tadašnji glavni urednik Nikola Bajto. Burilović je podigao tužbu u kojoj traži 40.000 kuna zbog Dežulovićeve kolumne "Banja Luka Burilović" objavljene u veljači prošle godine. Na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu trebao je svjedočiti i tužitelj, ali opravdao se visokom temperaturom.

Burilović u tužbi tvrdi da mu je Dežulović teško narušio ugled, da cijela uža i šira obitelj trpi teške posljedice zbog teksta, da se radi o izmišljenom skandalu te da ga drugi sada prepoznaju kao osobu sklonu nezakonitom i protupravnom postupanju te čovjeka koji je svoje obrazovanje stekao pod krajnje upitnim okolnostima.

Dežulović je objasnio da je tekst pisao na temelju ranije objavljenih informacija koje nikada nisu demantirane kao i da je sam Burilović u nekoliko navrata govorio o svom obrazovnom putu. Prema njegovim riječima, povod za pisanje kolumne bio je prilog na N1 televiziji o poplavi nostrificiranih diploma u Hrvatskoj u kojoj većina dolazi iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske i to s nekoliko privatnih univerziteta s jako niskim ugledom i reputacijom. Među onima koji su imali sumnjive ili lažne diplome bio je i šef tajnih službi u BiH. N1 je tada otkrio da je i Burilović jedan od hrvatskih državljana koji je završio studij u Banja Luci. Radi se, ispričao je Dežulović, o Univerzitetu za poslovne studije gdje je Burilović položio 10 ili 11 ispita, o čemu je i sam govorio na N1.

Univerzitet za poslovne studije smješten je na prva dva kata zgrade u Banja Luci, na katu iznad nalazi se studio za učenje plesa oko šipke, dok su na četvrtom katu apartmani za iznajmljivanje u kojima se navodno nude i usluge prostitutki, kako je objavljeno u reportaži Inforadara, portala iz BiH, čiji su novinari obišli zgradu. Tada je otkriveno i da je praksa na tom Univerzitetu da se diplomski radovi nakon nekog vremena spaljuju.

Na pitanje odvjetnice SNV-a Line Budak Dežulović je podsjetio da se zbog afere s diplomama građanima Hrvatske ispričao i predsjednik RS-a Milorad Dodik, kazavši da takva sveučilišta treba zatvoriti. Inače, Univerzitet za poslovne studije u međuvremenu je izgubio licencu ne samo za Hrvatsku, nego i za Federaciju BiH, tako da diploma vrijedi isključivo na području RS-a.

Dežulović je kazao da mu je neshvatljivo da čovjek s takvom diplomom može biti predsjednik HGK, ali da je još poraznije da je Burilović ujedno bio i predsjednik Sveučilišnog savjeta Sveučilišta u Zagrebu.

- Ako je Burilović izgubio ugled, nisam ja za to kriv, nego on sam kad je izabrao studirati u Banja Luci, kat ispod studija za ples oko šipke – rekao je Dežulović.

Buriloviću je sporno i što je javno objavljen podatak o njegovim mjesečnim primanjima od 56 tisuća kuna, što je autor također spomenuo u tekstu, a čelnik HGK još ranije komentirao u medijima kazavši da u ovakvim okolnostima kakve su u Hrvatskoj, taj iznos može izgledati puno.

Kolumnist je kazao da javnost ima pravo znati taj podatak, s obzirom da HGK nije privatna nego javna ustanova, ponovivši da je članak temeljio na javno dostupnim informacijama.

Naglasio je da veliki broj sudskih tužbi doživljava kao pritisak na slobodno i nezavisno novinarstvo.

– Te se tužbe podižu kako bi sami novinari pod pritiskom moguće tužbe odustali pisati o onima koji ih podižu. Primjer Hrvoja Zovka, predsjednika HND-a, posebno je ilustrativan. On je u kratkom vremenu bio na 54 različita ročišta. I ja sam tri dana u Zagrebu zbog dva predmeta – rekao je Dežulović.

Nikola Bajto komentirao je dio tužbe u kojem tužitelju tvrdi da je sporna objavljena fotografija.

- Radi se o slici snimljenoj u javnom prostoru dostupnoj preko servisa agencije Pixsell, koji Novosti redovito koriste – kazao je Bajto. Istaknuo je da novinari u kolumnama iznose svoj vrijednosni stav i da za njihovo pisanje nije potrebno tražiti mišljenje druge strane, nego se baziraju na prethodno objavljenim informacijama.

- Iznenađuje me potreba za tužbom u ovom slučaju, jer se radi o tekstu u kojem nisu objavljene pogrešne informacije. Riječ je o duhovitom i satiričnom komentaru na afere s banjalučkim diplomama. Autor se i inače služi stilskim figurama književnog tipa poput karikiranja, pretjerivanja i ismijavanja. Dežulović je jedan od najznačajnijih novinara i književnika ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj regiji – rekao je Bajto.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više