Novosti

Kratko & jasno

Dina Pokrajac: Ovogodišnji Subversive posvećen je utopiji

Filozof Ernst Bloch u "Principu nade" demonstrirao je važnost i snagu ljudske čežnje za boljim svijetom i zagovarao uključivanje utopijskih elemenata u marksizam. No ostaje pitanje kako ih ugraditi u konkretne političke strategije, kaže direktorica Subversive Film Festivala

Large mini kultura pokrajac

(foto Igor Šoban/PIXSELL)

Natjecateljski i popratni program 16. Subversive Film Festivala donosi okruglih 50 filmskih naslova. Što u programu možemo očekivati?

Ističu se novi filmovi Lava Diaza, Cristiana Mungija, Aleksandra Sokurova, Lucrecije Martel, Hong Sang-Sooa i drugih autora koji svojim djelima pomiču granice filmskog jezika. Donosimo pobjedničke filmove Berlinala, Locarna, CPH:DOX-a i Visions du Reel, uključujući i ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog medvjeda "Na Adamantu: Nitko nije savršen" koji ukazuje na krhkost mentalnog zdravlja i važnost pažnje koju posvećujemo jedni drugima. Izabrani filmovi bave se između ostalog nasljeđem kolonijalizma, seksualnim konvencijama, militarizmom i ksenofobijom, borbom za ženska i LBBTQ+ prava, radnim odnosima u neoliberalnoj ekonomiji, granicama virtualnog i stvarnog svijeta, utopijskim potencijalima naše svakodnevice te nalaze solidarnost na neočekivanim mjestima. Donosimo i retrospektivu Crnog filma u selekciji Grega de Cuira Jr. koja ispravlja povijesnu nepravdu i pozicionira Crni film unutar službenih kanona filmske povijesti. U goste nam dolazi avangardni britanski filmaš John Smith koji će održati masterclass o ograničenju i slučaju kao filmskim strategijama. U MSU-u otvaramo izložbu Nike Autor i kolektiva Newsreel Front "Crvene šume" koja promišlja postavljanje žilet-žice po šumama uz granice Europske unije.

Okrećete se ove godine kroz Subversive forum "toploj struji marksizma". Zašto?

Ovogodišnja tema festivala je "Od utopije do distopije: Sve je još uvijek moguće". Razočaranje, rezigniranost, melankolija i dezorijentiranost sve više obilježavaju lijevu misao i praksu današnjice što automatski isključuje mogućnost promjene i zamišljanja bolje i pravednije budućnosti. Njemački neomarksistički filozof Ernst Bloch u "Principu nade" demonstrirao je kroz niz povijesnih primjera važnost i snagu ljudske čežnje za boljim svijetom i zagovarao uključivanje utopijskih elemenata u marksizam. No ostaje pitanje kako ih ugraditi u konkretne političke strategije. Stoga uz niz predavanja i diskusija izdajemo i zbornik "Utopije: politike i strategije ne-mjesta" u kojem okupljamo ključne tekstove Blocha, Bensaïda, Rancièrea, Jamesona, Balibara i dr.

Niz autora predstavit će svoje recentno objavljene knjige na festivalu. Izdvojite nam neke od naslova?

Josef Vogl u "Kapitalu i resantimanu" analizira platformski i internetski kapitalizam današnjice, dok Søren Mau u "Nijemoj prinudi" obrazlaže kako kapitalizam opstaje usprkos žestokom otporu, krizama i nemirima. Stephen Zepke u "Glavi u zvijezdama" preispituje dominantno mišljenje o znanstvenoj fantastici danas, kao i o utopiji i distopiji kao njezinim glavnim elementima te pokušava formulirati preludij za filozofiju budućnosti. Peer Illner u "Katastrofama i socijalnoj reprodukciji. Kriznom odgovoru između države i zajednice" osvrće se na autonomne mreže pomoći unutar i protiv države, od Occupyja do pokreta Black Lives Matter. Svakako treba izdvojiti i izrazito polemičnu knjigu domaćeg autora Davida Šporera "Konformizam radikalne misli", obračun s političkim i filozofskim nasljeđem Michela Foucaulta.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više