Novosti

Kratko & jasno

Dina Pokrajac: Prizivamo etiku novih subjekata protu-moći

Kroz program prizivamo etiku novih subjekata protu-moći i pozivamo na društveni angažman formiran oko ideje slobodnog zajedničkog života organiziranog na načelima solidarnosti, kaže direktorica Subversive Film festivala

Large mini kultura dina pokrajac sff

(foto Sanja Bistričić)

Koje teme definiraju ovogodišnji Subversive Film festival (SFF)?

U doba obilježeno krizom nejednakosti, okoliša i liberalne demokracije smatramo da je nužna analiza specifičnih kodova moći i sumnja u sve poretke u kojima se znanje pretvara u moć i obratno. Stoga kroz program prizivamo etiku novih subjekata protu-moći i pozivamo na društveni angažman formiran oko ideje slobodnog zajedničkog života organiziranog na načelima solidarnosti. Ovogodišnje, 15. festivalsko izdanje donosi niz filmova koji preispituju postojeći poredak stvari i pružaju umjetničko i misaono nadahnuće pa se nadamo da će zagrebačka publika prepoznati njihovu inovativnu estetiku, ali i poruke koje nose.

Što je bilo presudno u izboru filmova koje ćete prikazati?

SFF je fokusiran na filmove koji sadržajno i formalno inovativno problematiziraju socijalne nepravde, društvene promjene, ženska i prava manjina, studentske i radničke pokrete te kolonijalno nasljeđe. Kroz taj tematski fokus povezani su dakako i s diskurzivnim programom festivala. Podjednako su zastupljeni etablirani filmski autori, ali i imena čije vrijeme tek dolazi. Zajednički im je iznijansirani, ponekad i nesvakidašnji pristup kompleksnim temama. Filmovi su to koji ne daju nužno odgovore, ali postavljaju prava pitanja. Prevladavaju doku-fikcijski uradci, koji na zanimljiv način pomiču granice između dokumentarnog i igranog žanra, a teme sežu od infiltracije tehnologija nadzora u našu svakodnevicu, preko nasilja bogatih i klasnog prezira u politici Emmanuela Macrona, do otpora koji kolektiv filmaša pruža vojnoj hunti u Mjanmaru u kojem možete završiti u zatvoru ako nosite kameru na ulici, a kamoli ako snimate. Programom dominiraju filmovi ruskih i ukrajinskih filmaša koji razotkrivaju implikacije zlokobnog autokratskog režima, bilo kroz prikaz djevojaštva u izoliranoj Sjevernoj Osetiji ("Otvaranje šaka"), majčinske rituale u zatvoru u Odesi ("107 majki"), suicidalne milenijalce na moskovskoj periferiji ("Kako spasiti mrtvog prijatelja") ili pak zaustavljeno vrijeme u gradiću na samoj ukrajinsko-ruskoj granici ("Kraj").

Koliko su zastupljeni i filmovi vezani uz regiju?

Festival otvaramo filmom "Heroji radničke klase" srpskog redatelja Miloša Pušića s Jasnom Đuričić, dobitnicom nagrade Europske filmske akademije za najbolju glumicu u filmu "Quo vadis, Aida?". Pušićev film o obespravljenim radnicima i građevinarskim makinacijama priziva poetiku Želimira Žilnika. Rezultat je ogorčena punk pjesma koja "ima svega par rifova, no dovoljno su gnjevni da vam zaparaju uši". Izdvojila bih i popratni filmski program Tko zna što će jučer donijeti? koji kroz filmove Haruna Farockija, Andreja Užice, Julesa Dassina, Marine Gioti i Pantelisa Voulgarisa tematizira povijesne prekretnice u balkanskim zemljama u 20. stoljeću i njihov utjecaj na naše kolektivno sjećanje. Naslov programa inspiriran je ciničnom maksimom iz staljinističkog perioda kako ju je prenio povjesničar i istraživač "historijske mitologije" Eric Hobsbawm.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više