Novosti

Društvo

Do kraja godine natječaji za gradnju 145 kuća

U srijedu je otvoren natječaj za prvih 30 kuća koje će se graditi metodom suhe drvene gradnje, potom kreće još 60 klasičnom zidanom gradnjom i 29. prosinca natječaj za gradnju 75 drvenih montažnih kuća

Large pusic

Predstavljanje gradnje zamjenskih kuća (foto Hrt.hr)

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek predstavili su plan izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća i višestambenih zgrada na području na kojem je proglašena katastrofa zbog potresa, donosi HRT.

Ministar Medved rekao je da su dodijeljena 93 državna stana u kojima je smješteno 260 osoba.

„Ministarstvo graditeljstva i dalje ima otvoreni javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje s rokom podnošenja do 31. prosinca, a ako bude potrebno, javni poziv će se ponoviti“, rekao je Medved, dodavši da su uz sve napore oko obnove i privremenog smještaja osigurali i ostale oblike pomoći kroz prehranu i druge potrepštine.

„Vlada je prva interventna sredstva osigurala 30. prosinca 2020. u iznosu od 120 milijuna kuna, a bila su namijenjena jedinicama lokalne samouprave za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica od potresa“, kazao je.

Medved je rekao da su do sada uklonili 448 uništenih objekata.

„Prema namjeni uklonjenih objekata, radi se o 291 obiteljskoj kući, 42 poslovna objekta, 33 stambeno- poslovna, 11 višestambenih zgrada, 26 javnih, 3 sakralna, 18 gospodarskih, 24 pomoćna objekta. U postupku je uklanjanje 12 objekata“, rekao je.

Istaknuo je da je isplaćeno 20,5 milijuna kuna, a za troškove zbrinjavanja materijala 11 milijuna kuna.

„Zaprimljeno je 8.086 zahtjeva za popravak nekonstrukcijskih elemenata - krovišta, dimnjaka i, stubišta... 7.254 su objekti na području Sisačko-moslavačke županije. Izvedeno je 2.057 elaborata za obnovu nekonstrukcijskih elemenata. Završeno je njih 937“, rekao je Medved.

Dodao je da je ukupno za nekonstrukcijsku obnovu ugovoreno 206,3 milijuna kuna, a da je realizirano više od 33 milijuna kuna. Prosjek vrijednosti obiteljske kuće iznosi 45.000 kuna uključujući PDV.

Ministar Horvat rekao je da oni koji se odluče za modele zamjenskih obiteljskih kuća i modele višestambenih zgrada neće trebati ishoditi ni lokacijsku, ni građevinsku, ni uporabnu dozvolu, nego će na temelju izdanog rješenja dobiti pravo upisa i vlasničku knjigu i ucrta u katastar temeljem izvedenih radova i izvješća nadzornog inženjera.

Hanžek je rekao da je zadatak bio da prostor koji je pogođen katastrofom oplemene kuće koje su usklađene s propisima EU-a, a to je da svaka kuća, bez obzira na kvadraturu, bude funkcionalna, sigurna, da se poštuje tradicionalna arhitektura, racionalnost prostora i da bude energetski učinkovita.

„Formirali smo dva modela kuća - tradicionalna arhitektura i urbani model kuće. Poznata nam je dinamika kraja, to je poštovanje obiteljske različitosti. Znamo da u našim kućanstvima živi više generacija i na taj način dali smo stradalnicima da izaberu između kuća s manjim brojem spavaćih soba i više spavaćih soba, da je prilagode svojoj obitelji. Svim stradalnicima pripada veličina objekta po korisnoj tlocrtnoj površini: 55m2 za 1-2 člana, 70m2 za 3-4 i 85m2 za više od 5 članova“, rekao je.

Dodao je da su to cjelovito dovršene kuće koje su s grijaćim tijelom spremne za useljenje i uporabnu dozvolu koja nije potrebna, ali se dobiva završnim mišljenjem nadzornog inženjera.

Istaknuo je kako su ponudili šest tehnoloških rješenja.

„Od obnove nakon Domovinskog rata tehnologija u građevinskom sektoru je napredovala. Imamo puno ponuditelja proizvođača koji plasiraju proizvode na vanjska tržišta i kroz ova tehnološka rješenja nudimo svim šansu da nude, svakom korisniku dajemo pravo i mogućnost odabira jer po tome će biti definirani i rokovi izgradnje“, rekao je, te dodao:

„Sve kuće će imati istovjetne armirane betonske temelje, provjerit ćemo sve terene s obzirom na klizišta, sa svakim korakom će biti upoznat vlasnik i prije potpisa ugovora birat će između dva modela i šest tehnoloških rješenja. Svaki stan u prostoru dnevnog boravka ima izlaz na balkon. Stanovi će biti: od 35m2 za 1 člana kućanstva s 10m2 dodatnih kvadrata po svakom sljedećem članu, do 5 članova kućanstva 75 m2“, rekao je dodavši da su stanovi i energetski visoko učinkoviti.

Plan realizacije obiteljskih kuća:

1. faza - Danas počinje pokretanje postupka javne nabave za prvih 30 kuća - model urbana (suha drvena gradnja)

2. faza - 15. prosinca sljedećih 30 kuća - model tradicionalna (klasična zidana gradnja)

3. faza - 22. prosinca sljedećih 30 kuća - model urbana (klasična zidana gradnja)

4. faza - 29. prosinca 75 kuća - model tradicionalna (drvene montažne).

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više