>

novosti logo

Piše Igor Lasić

Dolje jeftino!

Izvjesni domaći mediji koji standardno povoljno iznajmljuju svoje usluge raznim interesnim krugovima posljednjih dana intenzivno proganjaju iznajmljivače jeftinijeg turističkog smještaja. Rugaju im se zbog ventilatora koji glume klima-uređaje ili zbog balkona koji se reklamiraju kao terase, i zbog sličnih dubioznih karakteristika smještaja koje baš i ne odgovaraju predodžbi elitnog odmarališta kakvom navodno stremi Hrvatska. Apartmani upola cijene – 25 umjesto 50 eura na dan – tvrde oni, šalju u svijet lošu sliku ove zemlje, a na udar su došli čak i oni koji svojim deluks kapacitetima obaraju cijenu u iščekivanju pune sezone i veće potražnje.

Pridružio se kritici i Ivan Klarin, gradonačelnik Tisnog na otoku Murteru, inače saborski zastupnik SDP-a i član Odbora za turizam. On se tako u ‘Jutarnjem listu’ jada kako je ogorčen ‘jer se s bescjenjem najprije ruši ugled i konkurentnost naše turističke destinacije’. Nadalje spominje kako shvaća da je ‘iznajmljivačima po zakonu omogućeno tržišno nadmetanje, odnosno slobodno formiranje cijena’, ali da ‘takva politika ugrožava ostale koji žive od turističke djelatnosti’. Pa dobro, jesmo li onda za tržište ili za dogovor o apstraktnom ugledu naših ‘destinacija’, ako već nismo – a Klarin će se, pretpostavimo, složiti da nismo – za plansku ekonomiju u kojoj bi se brčkanje u moru omogućilo i onima kojima je nekakav plićak inače dostupan samo u vlastitom im džepu?

Previše je to enigme za hrvatsku politiku koja u turizmu vidi perpetuum mobile za rješenje svih problema i koja nije voljna razmatrati bolni višak bitnih aspekata priče. Od tolikih kontradikcija u praksi čovjeka može na ovoj žezi zaboljeti glava, a ni turisti ne vole da ih na ‘destinaciji’ dočekuje konfuzni i dekoncentrirani domaćin. Predložimo stoga srednji put kakvom očito teži hrvatski ekonomski mislilac našeg doba: zadržimo konkurentnost tamo gdje to odgovara obrtu kapitala u turizmu, na primjer na strani migrantskog sezonskog rada, a ukinimo je kad nešto ne paše makar njegovoj uobrazilji i proglasimo kompletan Jadran ekskluzivnom zonom sa zaštićenim cijenama.

1/1