Novosti

Kronika

Дoмaћa хрaнa у Чикaгу

Фeстивaл ‘Укус Србиje je приликa дa сe aмeричкa зajeдницa упoзнa сa трaдициoнaлним прaвoслaвним гoстoпримствoм и културoм. Зa гeнeрaциjу рoђeну у Aмeрици, пeчeњe нa рaжњу je сaмo пo сeби билa свojeврснa aтрaкциja

Nq8pq19ng12i5nid3e6q9tuc7hn

Kukuruz na roštilju - Čikago

Festival hrane, pića, običaja i folklora pod nazivom ‘Taste of Serbia - Ukus Srbije’ održan je u septembru u Čikagu, pored hrama ‘Svetog Vasilija Ostroškog’ u naselju Lejk Forest. Kao da se dio zavičaja preselio tog vikenda u Čikago: pekli su se jaganjci i prasići, širio se miris roštilja na kojem su bili čevapćići, pljeskavice, ražnjići i kukuruz. Kuhana je sarma, a u ponudi nisu izostali ni domaći kolači, kao ni veliki izbor piva, rakije i vina uvezenih iz Srbije.

Festival je privukao veliki broj posjetilaca iz američke zajednice odnosno samih Amerikanaca. Za njih, ali i za generacije rođene u Americi, pečenje na ražnju je samo po sebi bila svojevrsna atrakcija. Prema riječima starješine hrama ‘Svetog Vasilija Ostroškog’ protojereja stavrofora Đure Krošnjara, festival ‘Ukus Srbije je prilika da se američka zajednica upozna sa tradicionalnim gostoprimstvom i kulturom, običajima i pravoslavnom tradicijom.

- Jedan smo od najposjećenijih festivala u okrugu Lejk i mogu reći da smo pretekli Grke kojima su festivali specijalnost. Prvenstveno hrana, ali i naša muzika, igre i pića privlače sve više Srba, kao i druge nacije, pa tako i same Amerikance. Kažu da imamo najbolju jagnjetinu i prasetinu u Čikagu - objašnjava otac Krošnjar, inače porijeklom sa Korduna iz sela Čemernica kod Vrginmosta.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više