Novosti

Kronika

Чикaшкa излoжбa o Mркaљу

Исeљeници прeкo бaрe у чaст вeликoг jeзикoслoвцa: ‘Oвa je приликa дa сe присjeтимo jeднoг oд нajпрoсвjeћeниjих Србa oнoг врeмeнa’, рeкao je прeдсjeдник ‘Прeлa’ Љубинкo Шпeгaр

4iy9c5xajdf1z8cl9vpvxl6g4w2

Mladići u nošnjama na izložbi 

Prošle subote, 21. aprila, u Čikagu je, u organizaciji Udruženja krajinskih Srba ‘Prelo’ iz Čikaga, otvorena izložba o Savi Mrkalju, filologu, pjesniku i reformatoru srpskog jezika i ćirilice. U prostorijama srpskog manastira Nova Gračanica, o značaju Mrkaljeve reforme kao i o njegovom uticaju na razvoj srpskog pisma govorio je potpredsjednik Udruženja ‘Prelo’ Ljubinko Špegar. On je rekao da se početkom 19. vijeka Mrkalj zalagao za reformu tadašnjeg zastarjelog i narodu nerazumljivog pravopisa, tražeći primjenu fonetskog pisma baziranog na narodnom jeziku. Staroslavensku i crkvenoslavensku ćirilicu koja je imala više od 40 slova sveo je na 29 od kojih su 24 u današnjoj upotrebi. Ovim idejama je uticao na Vuka Stefanovića Karadžića koji u Pismenici 1814. godine upotrebljava Mrkaljevu azbuku.

- Nažalost danas se malo zna o djelu i uticaju Mrkalja na Vuka Karadžića. Ova izložba je jedan od koraka da se prisjetimo jednog od najprosvjećenijih Srba onog vremena - rekao je Špegar.

- Sava Mrkalj pripada najvišem rangu istaknutih stvaralaca koji su pomjerali granice u okvirima srpske kulture i njene vrijednosne ljestvice podizali na najviši nivo - rekao je prof. Duško Pevulja s banjalučkog Filološkog fakulteta.

Mrkaljeve pjesme kazivao je Igor Obradović, glumac Srpskog pozorišta ‘Mira Sremčević’ iz Čikaga. Zalaganjem i financiranjem čikaških Srba sa Korduna, ove će godine u sklopu obilježavanja 235 godina od Mrkaljevog rođenja, u njegovom rodnom mjestu Sjeničaku kod Karlovca na mjesnoj crkvi Svete Petke biti postavljena spomen ploča. Podržavaju također prijedlog da se nova osnovna škola u novobeogradsko-zemunskom naselju Busije, gdje žive Srbi protjerani iz Hrvatske i BiH, nazove po Savi Mrkalju.

Ova izložba dio je manifestacije ‘Krajiško prelo’ u Čikagu koje se otvara u subotu 28. aprila. Izložba je nastala u saradnji sa Udruženjem Krajišnika iz Pančeva, a bit će postavljena i u Kanadi, Nijagari, Torontu i Vindzoru.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više