Novosti

Društvo

У чaст Mркaљу

Пoвoдoм 240. гoдишњицe рoђeњa пoзнaтoг филoлoгa и пjeсникa Сaвe Mркaљa, Koрдунaши и Сjeничaрци дaли су низ приjeдлoгa дa сe устaнoвe ширoм Србиje нaзoву пo њeму, пoсeбнo у мjeстимa кoja су кoлoнизирaнa Koрдунaшимa

Large informator   u %c4%8dast mrkalju  %c4%87irilica

Širom Srbije i Vojvodine, ove se godine obilježava 240. godišnjica rođenja poznatog filologa i pjesnika Save Mrkalja, rođenog na Kordunu, u Sjeničaku. U Svečanoj sali Matice srpske, 16. novembra je predavanje "Sava Mrkalj-filolog, patnik, pjesnik" održao profesor emeritus sa Filološkog fakulteta u Beogradu dr. Dušan Ivanić.

Predavanje je održano na inicijativu Krajiškog odbora čiji je dr. Ivanić predsjednik. Skupu su se obratili dr. Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske i Zorica Vlajnić, predsjednica Zavičajnog udruženja Sava Mrkalj koje je bilo suorganizator ovog događaja.

Profesor Ivanić govorio je o nekoliko aspekata života i djela Save Mrkalja, reformatora ćirilice prije Vuka Karadžića, "čija su dostignuća tek u posljednjim decenijama visoko vrednovana iako to odavno zaslužuju". Govorilo se o Mrkaljevoj dragocjenoj aktivnosti na polju filologije te reforme srpskog jezika i pisma, o njegovom tragičnom životnom putu i poetskom opusu.

Kordunaši i Sjeničarci dali su niz prijedloga da se ustanove širom Srbije nazovu po Savi Mrkalju, posebno u mjestima koja su nakon Drugog svjetskog rata kolonizirana Kordunašima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više