Novosti

Politika

Donator

Plenkovićeva podrška karlovačkim kandidatima HDZ-a za lokalne izbore u restoranu najizdašnijeg stranačkog donatora: Nikola Hanžel prije četiri godine spektakularno je srušio stari i krenuo graditi novi hotel na najatraktivnijoj lokaciji u Karlovcu. Objekt, bez ijedne sobe, u međuvremenu je pretvoren u ‘restoran i pub’

16a2v24vtviprd95uyzv8588w88

Životinjsko carstvo na Korani - Karlovac (foto KAportal)

Premijer Andrej Plenković podržao je karlovačke kandidate HDZ-a za lokalne izbore u restoranu najizdašnijeg donatora ove stranke Nikole Hanžela. Prije četiri godine Hanžel je spektakularno srušio stari i krenuo graditi novi hotel na najatraktivnijoj lokaciji u gradu. Novoizgrađeni objekt u međuvremenu je službeno pretvoren samo u ‘restoran i pub’, te se ispostavilo da nema niti jedne sobe.

Stari hotel ‘Korana’ iz 1961. bio je devastiran još ranih devedesetih, granatiranjem vojske RS Krajine (manje) i krađom Hrvatske vojske (mnogo više). Nakon rušenja starog započela je ‘izgradnja novog hotela’, da bi se odjednom počela spominjati ‘prva faza građevine bez hotelskog smještaja’. U međuvremenu je fantomski hotel s nesuđenih 200 soba potpuno nestao iz priče. Kako bi se narugao estetskim mjerilima kritičara iz karlovačkog društva arhitekata, vanjski prostor kafića namijenjen dječjoj igri vlasnik je nazvao ‘Životinjskim carstvom’. Nakrcao ga je napadnim plastičnim replikama divljih životinja, uvezenima iz posebne tvornice u Češkoj, i na taj način postavio nesvjesni antispomenik tranzicijskom kiču. U sprezi s gradskim vlastima, koje su skupo uredile širi okoliš, lokalni tajkun je tako zaobišao odredbe generalnog urbanističkog plana i građevinsku dozvolu dobivenu bez natječaja za – ‘gradnju replike starog hotela u više faza’.

Nikola Hanžel je posljednjih godina najveći donator HDZ-a. Kolindi Grabar-Kitarović dao je 2014. godine 200.000 kuna, dok je Plenković za svoju kampanju od njegovih tvrtki dobio 360.000 kuna. Maksimalni dopušteni iznos za pravne osobe iznosi 200.000 kuna. Hanžel je do 1990. bio vozač-dostavljač u karlovačkoj tiskari, da bi za koju godinu osvanuo na mjestu direktora i 1995. postao većinski vlasnik tvrtke čiji godišnji prihod iznosi oko 130 milijuna kuna. Zemljište s ruševinom starog hotela platio je samo šest milijuna kuna. Protiv njega se još vodi sudski proces, rastegnut na dva desetljeća, radi povrata nezakonito stečenog kredita Karlovačke banke iz 1998. u iznosu od 1,1 milijun kuna.

GONG ga je lani stavio na listu sumnjivih političkih donatora. Danka Seitera, bivšeg člana Uprave Karlovačke banke, osuđenog baš zbog spornog kredita, pomilovala je predsjednica preinačivši mu ostatak zatvorske kazne u uvjetnu - ‘iz zdravstvenih razloga’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više