>

novosti logo

Piše Anja Kožul

Došlo je do nove faze u eskalaciji govora mržnje

Članovi Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac i Goran Beus Richembergh istaknuli su da neće tolerirati šovinističko etiketiranje te upozorili na govor mržnje i nasilje na imotskom karnevalu i vandalski napad na polikliniku Nikice Gabrića

Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i čelnik SDSS-a, istaknuo je na tiskovnoj konferenciji održanoj u utorak u Saboru povodom nasilja i govora mržnje na imotskom karnevalu i vandalističkog napada na Polikliniku Svjetlost Nikice Gabrića, da je nužno zaustaviti percepciju u javnosti da tajne organizacije s dugom tradicijom na europskom tlu čine stvari koje su iznad Ustava i zakona te da manipuliraju sudbinama pojedinaca, naroda i države.

- Od javnog je interesa da stvaranje te vrste svijesti i percepcije bude zaustavljeno, posebno onda kada to završava napadima na imovinu. To je sasvim sigurno povezano sa političkim kampanjama koje su vođene ovdje u Saboru i u medijskom prostoru. U tom smislu šaljemo poruku da nijedna udruga ne bi smjela biti diskriminirana i da posebno ne bi trebalo biti fizičkih napada i napada na imovinu - kazao je Pupovac.

Osuđujući spaljivanje figure gej para s djetetom na imotskom karnevalu, Pupovac je odbacio teze o pozivanju na svijest naroda koju je okarakterizirao kao nedemokratsku, populističku gestu koja ne poštuje raznolikost i najveća postignuća današnje civilizacije.

Član Odbora Goran Beus RichembergH iz Glasa rekao je da je došlo do nove faze u eskalaciji govora mržnje u hrvatskom političkom javnom prostoru.

- Huškanje na društveni položaj i prava nacionalnih manjina, ali i svih drugih manjinskih skupina, zapravo po logici stvari vodi u novu fazu – u nasilje. Uzeti za metu nekoga tko je pripadnik određene društvene skupine, a još k tome spaliti lutku djeteta, užasna je poruka. Radi se o javnom huškanju i govoru mržnje protiv Roma, LGBT zajednice i pojedinih udruga, zapravo na niz manjinskih skupina koje ne posjeduju društvenu moć. Tradicija je karnevala ismijavati one koji imaju moć i mogu utjecati na budućnost da ih se javnim pritiskom, pa i satirom natjera da svoje javno djelovanje shvate ozbiljnije - zaključio je Beus Richemberg.

Na konferenciji je bilo riječi i o dva amandmana manjinskih zastupnika na Zakon o popisu stanovništva, zbog kojih su u petak na glasanju srušili kvorum. Pupovac je rekao da želi upozoriti javnost i Sabor da govoru mržnje nije mjesto u Saboru, kao i da nitko ne bi smio biti meta zbog izgovorenog. Beus Richembergh podsjetio je da više od dvije trećine prava nacionalnih manjina određenih zakonom proističu upravo iz rezultata popisa stanovništva. Naglasio je da je iznimno važno da pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo na sudjelovanje u popisivanju, posebni u mjestima gdje dominantno žive stariji članovi pripadnici nacionalnih manjina.

1/1