>

novosti logo

Kronika Kronika

Druga ‘Lika u Srcu’

Manifestacija ‘Lika u srcu’, ovih dana održana po drugi put, još jednom je zagrijala srca svih Ličana kako u zavičajima, tako i u onih koji su daleko. Od 18. do 20. novembra Pododbor SKD ‘Prosvjete’ Udbina ugostio je KUD ‘Krajinu’ iz Beograda, ali i mlade fokloraše iz susjedne Korenice. Ovo vrijedno druženje pod budnim oko predsjednice Udbinskog pododbora ‘Prosvjete’ Tatjane Čanković već drugu godinu za redom poprima dimenziju koje prelazi granice Like, ali i Hrvatske.

Prvi dan posjete bio je rezerviran za posjetu Manastiru ‘Gomirje’, jednom od najvećih simbola pravoslavlja na ovom području, ali i obližnjem utočištu za medvjede koje već godinama uspješno funkcioniše pod palicom Ivana Crnkovića Pavenke i okuplja volontere iz gotovo svih europskih zemalja. Drugi dan bio je rezerviran za izložbu narodnih rukotvorina i upotrebnih alata i predmeta iz Like. Vrhunac manifestacije bio je koncert i smotra folklora koji je održan u dvorani KIC-a ‘Nikola Tesla ‘ pred gotovo 140 posjetitelja iz svih krajeva Like.

Tatjana Čanković posebno ističe da je svrha koncerta bilo očuvanje narodnih običaja, pjesme i kola ličkog kraja, i identiteta Srba iz Like. Ne krije zadovoljstvo što je i struktura posjetitelja bila višenacionalna te što je cijela manifestacija prošla i bez najmanjeg incidenta. Manifestacija je financirana sredstvima Prosvjete’ i VSNM-a općine Udbina.

Ova manifestacija nastavlja i saradnju KUD-a ‘Krajina’ iz Beograda s Ličanima koja je započela još prije nekoliko godina sa svim pododborima ‘Prosvjete’ iz Like. Veliki broj ljudi iz ovog KUD-a su porijeklom upravo Ličani, a i sam predsjednik Milorad Zagorac je iz Metka kod Gospića.

1/2