Novosti

Kronika

Maсoвкa нa личкoj jeсeни

Прoтeкли викeнд у Гoспићу и Oтoчцу биo je пoсвeћeн прoмoциjи aутoхтoних прoизвoдa: Нa скoрo 3000 квaдрaтних мeтaрa у Гoспићу сe oкупилo 270 излaгaчa и прeкo 30.000 пoсjeтилaцa

Xep4mgosd4p9mr59r3gdzprku6m

Domaće je domaće – Jesen u Lici 

Kao što je bilo i očekivano, 18. po redu gospićka ‘Jesen u Lici‘ privukla je veliku pažnju izlagača i posjetitelja. Najveća prodajno-izložbena manifestacija u Republici Hrvatskoj na 2.700 kvadrata zatvorenog prostora, održana od 1. do 3. listopada, privukla je 270 izlagača i preko 30.000 posjetitelja iz Hrvatske, Bosne i Srbije.

- Krenulo je skromno sa 18 izlagača, koji su htjeli upoznati Hrvatsku s ruralnim i tradicijskim vrijednostima Like. U sve su se uključili Ličko-senjska županija i Grad Gospić, razvijajući ovu ideju. Ta se upornost isplatila jer je ‘Jesen u Lici‘ izrasla u jednu od najvećih sajamskih priredbi ove vrste u Hrvatskoj - rekao je gradonačelnik Petar Krmpotić.

Tokom ta tri jesenska dana u centru Gospića mogli su se vidjeti proizvodi iz svih krajeva županije. Održano je i natjecanje za izbor najbolje ovce, a od ove godine i ‘ličke buše‘ što je privuklo brojne stočare iz svih krajeva Like. Pored toga održana su brojna ocjenjivanja meda, rakije,sira i mnogih drugih proizvoda po kojima je Lika poznata.

Manifestacija je iskorištena i za primanje kod župana Milana Kolića za predstavnike stranih veleposlanstava specijalizirane za gospodarsko - diplomatske poslove. Bili su tu predstavnici Malezije, Kine, Turske, Indonezije, Indije, Alžira, Maroka, Austrije, Danske, Francuske, Irske, Belgije, Italije, Slovenije, Srbije, Albanije, Rumunjske i Poljske. Nakon obilaska štandova, predstavnici dvadesetak stranih ambasada u Republici Hrvatskoj obišli su nekoliko lokaliteta u Ličko-senjskoj županiji, gdje su se mogli uvjeriti u mogućnosti za buduća ulaganja.

Da je ovaj vikend u Lici bio usmjeren na razvoj svjedočio je i Forum u Otočcu na temu ‘Mogućnosti financiranja agroturizma za mlade poljoprivrednike‘, na kojem su gosti predavači prezentirali mjere, koje su na raspolaganju mladim poljoprivrednicima, za razvoj uspješnog poslovanja. I uspješni mladi poljoprivrednici iznijeli su svoja iskustva u korištenju sredstava iz EU projekata, kao i izazove s kojima su mladi poljoprivrednici trenutno suočeni. Forum se održao u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije u sklopu provedbe projekta ‘Geass Croatia‘ sufinanciranog od strane EU.

Na prodajno izložbenoj manifestaciji ‘Gradska farma‘, proizvođači iz Ličko senjske županije ponudili su domaći med i sir građanima na degustaciju i prodaju, a uzgajivači domaćih životinja izložili su ovce, koze, telad, te posjetiteljima predstavili blago naših autohtonih pasmina.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više