Novosti

Društvo

Ličani nisu iznenađeni

U Lici se bez vreće brašna, 100 kilograma krumpira, kace kupusa i 200 kila mesa ne dočekuje zima, jer nikada se ne zna koliki će snijeg zapasti, objašnjava pravila preživljavanja ličke zime Milan Uzelac, zamjenik Ličko-senjskog župana

Large intrigator paulina

Oštra lička zima (foto Slaven Branislav Babić/PIXSELL)

Kraj februarskog školskog raspusta mnogi će pamtiti po snježnom kolapsu na hrvatskim cestama. Unatoč višednevnim najavama nevremena i apelima da se ne kreće na put, mnogi su u pravcu Like krenuli čak sa ljetnim gumama. Duge kolone protezale su se na zatvorenim dionicama ceste D1, ali i na autocesti prema Svetom Roku. Policija je paralelno s pomaganjem zametenim vozačima ispisivala i kazne. Zamjenik župana Ličko-senjske županije iz srpskih redova Milan Uzelac ističe da bi svatko odgovoran i oprezan trebao izbjegavati surovu Liku kad HAK izda upozorenja.

- U kratkom vremenu napadale su velike količine snijega, a problem je bila i bura koja je stvarala velike snježne nanose. Kad je udario najjači snijeg, desio se povratak obitelji sa školskog raspusta, zatim prolazak Hajdukovih navijača iz Zagreba. Nepripremljenih, bez zimske opreme. Stanje na cestama zaista nije bilo bezopasno, ali brzo smo organizirali prijam obitelji zatečenih u dugim kolonama. Moram priznati da je zimska služba napravila veliki posao. Mislim da je zakazala policija, koja je trebala stajati na potezima koji su bili zabranjeni - rekao nam je Uzelac u srijedu.

- Povremeno su lička sela ostajala bez električne energije. Sada se vozi sporije, ali prohodno je. Velika većina naših sela i zaselaka i dalje je odsječena od svijeta. Najkritičnija su podvelebitska sela. Vjerujem da mnogi zaselci neće biti ni počišćeni prije nego što će se snijeg otopiti. Naša komunalna poduzeća nemaju dovoljno mehanizacije i ljudstva. Naše općinsko komunalno poduzeće ima samo dva stroja zimske službe koji bi trebali pokrivati područje općine od 673 kvadratna kilometra - objašnjava Uzelac.

- Srećom, naše starije sugrađane snijeg ne može iznenaditi. U Lici se bez vreće brašna, 100 kilograma krumpira, kace kupusa i 200 kila mesa ne dočekuje zima, jer nikada se ne zna koliki će snijeg zapasti - objašnjava Uzelac pravila preživljavanja ličke zime.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više