Novosti

Politika

Krstičević s vojskom stigao u Gračac

Strojevi Hrvatske vojske konačno su počeli proboj do sela oko Srba i Mazina. Kako saznajemo, tokom prijepodnevnih sati probili su ledeni obruč kod Bruvna i napali najkritičniju točku kod Velike Popine

M3n4gnzbd3divrszry8do5gur7z

(foto Goran Kovačić/PIXSELL)

U srijedu ujutro strojevi Hrvatske vojske konačno su počeli proboj do sela oko Srba i Mazina. Kako saznajemo, tokom prijepodnevnih sati probili su ledeni obruč kod Bruvna i napali najkritičniju točku u Srbskom klancu kod Velike Popine. Vojska je imala pune ruke, a na terenu je bio i ministar obrane Damir Krstičević. I dok ugroženo stanovništvo i dalje očekuje da vidi spasioce, općinski vijećnik SDSS-a u Gračacu Nebojša Rađenović ističe:

- Svake zime događa se isto. Otkako je cesta Srb - Gračac izgubila status državne ceste, postali smo odbačeni. Ove zime smo izdržali, ali pitanje je kada će netko od naših zapostavljenih i nemoćnih mještana tragično završiti ovu neravnopravnu borbu.

Pomoć pripadnika HV-a te Zagrebačke županije dobili su stanovnici Plaškog, na čijem području su se u utorak nalazila četiri odsječena sela. Ugroženim stanovnicima pomogli su i radnici Hrvatskih šuma, aktivisti ogulinskog Crvenog križa, vatrogasci i članovi Stožera civilne zaštite koji su im dostavili lijekove i namirnice. Snijeg je proteklih dana napravio velike probleme i u Saborskom. Kako nam je rekao zamjenik načelnika Nikola Grba, napadalo ga je preko 1,7 metar pa su se stvorili veliki nameti.

– U utorak je očišćeno tek 20 posto puteva, a danas je, zahvaljujući poboljšanju vremena, očišćeno 90 posto. Puteve čiste tri ralice koje idu jedna za drugom jer se snijeg obrušava, a za probijanje su ostali oni najzahtjevniji. Jednom starijem čovjeku moramo odnijeti hranu i vidjeti kako je - rekao je Grba u razgovoru za Novosti

O snježnim neprilikama danas je bila riječ i u Saboru, gdje je Milorad Pupovac, zastupnik SDSS-a, ukazao na probleme s kojima se susreće stanovništvo na zametenim područjima.

- Lijepo je bilo vidjeti i da je premijer bio u Delnicama, lijepo je bilo vidjeti da je vojska prva reagirala na području Gorskog kotara. Ali istovremeno dobar dio područja našeg državnog teritorija od južnih karlovačkih područja već od općine Krnjak pa sve do praktički Zrmanje, do pred Knin, do pred Obrovac, sva ta područja su bila zakovana ledom – rekao je Pupovac te istaknuo da je Krnjaku, na poticaj lokalnog načelnika, pomoć pružio Grad Zagreb.

- Hrvatska vojska također trebamo zahvaliti i ministru obrane i ljudima koji vode te operacije su od jutros došli na pojedina područja Gračaca i kreću se u pravcu onih najkritičnijih naselja kao što je Deringaj, kao što je Velika Popina. Ali postoje područja u koja oni ne mogu ući kao što je pogranično područje i mi moramo nešto učiniti da se tim ljudima pomogne. Njih možda nema mnogo i oni nisu atraktivni za velike stranke i njihove glasače, ali to su ljudi, to su naši građani – rekao je on.

Pupovac je potom ukazao na tešku poziciju stanovništva u tim krajevima, dodajući kako države ne čini gotovo ništa da se to promijeni.

- Kud najviše odlazi novca koji ide iz Ministarstva poljoprivrede i iz Hrvatskih voda? Za obnovu vodovoda, za obnovu infrastrukture, odlazi tamo u županije koje su najbogatije. I ja ne zamjeram tim županijama zato što su dobro organizirane i što imaju ljude koji mogu napraviti projekte. Ali zamjeram državi što još uvijek nije donijela Zakona o potpomognutim područjima, što još uvijek nije osnovala fond za potpomognuta područja – zaključio je on.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više