Novosti

Društvo

Srezani Bleiburg

Stanovnici Udbine mogu predahnuti. Za razliku od lani, kada je u njihovom mjestu održana komemoracija za ubijene na Bleiburgu 1945., ove godine se to ne bi trebalo dogoditi

Large udbina

Lanjski prizor iz Udbine (foto Dino Stanin/PIXSELL)

Stanovnici Udbine mogu predahnuti. Za razliku od lani, kada je u njihovom mjestu održana komemoracija za ubijene na Bleiburgu 1945., ove godine se to neće dogoditi. Tako se barem da zaključiti iz priopćenja odaslanog iz Sabora nakon sastanka na kojem su uz HDZ-ovog Gordana Jandrokovića sudjelovali predstavnici Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog bleiburškog voda.

Dogovoreno je da se ovogodišnja komemoracija održi 12. i 13. svibnja. I to u župnoj crkvi u Bleiburgu, gdje će se služiti misa i gdje će hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić položiti vijenac. Narednog dana komemoracija će se održati i na zagrebačkog Mirogoju te u Spomen-crkvi Muke Isusove u Macelju, gdje će misu predvoditi predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zagrebački nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša, navodi se u priopćenju Sabora koji je pokrovitelj komemoracije.

Kako su Novosti pisale ranije, Sabor je u periodu od 2011. do 2021. izdvojio najmanje 3.509.303,73 proračunskih kuna za održavanje komemoracija na Bleiburgu. Pritom je okupljanje, koje je gotovo u pravilu obilovalo ustaškom ikonografijom, na godišnjoj razini redovno financirao s 500.000 kuna, izuzev 2013., 2014. i 2015., kada je Kukuriku koalicija ukinula pokroviteljstvo nad tim događajem. Iznimka je i pandemijsko razdoblje, u kojem su troškovi zbog zabrane okupljanja bili nešto niži: 2020. iznosili su 49.303,73 kune, a 2021. godine 460.000. Temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, od Sabora smo zatražili i troškovnik za raniji period, ali nam je odgovoreno da se "sukladno Pravilniku o proračunskom računovodstvu i računskom planu knjigovodstvene isprave, temeljem kojih su uneseni podaci u dnevnik i glavnu knjigu, čuvaju jedanaest godina".

Saborsko pokroviteljstvo sporne komemoracije uvedeno je 2000. godine, i to na inicijativu vlade Ivice Račana, koji je u svom mandatu otišao na Bleiburg i tamo kleknuo. Međutim, njegov nasljednik na čelu SDP-a, Zoran Milanović, koji je i sam 2008. pohodio to mjesto, po dolasku na vlast ukinuo je financiranje pod obrazloženjem da se taj događaj pretvorio u "žalovanje za propašću NDH". Pokroviteljstvo je ponovno uvedeno 2016. temeljem većine glasova HDZ-a, predvođenog Tomislavom Karamarkom, i njihovih tadašnjih koalicijskih partnera. Takvu odluku izglasali su odmah po dolasku na vlast, na prvoj sjednici novog predsjedništva Sabora, a ona je na snazi ostala do danas. Ovome valja dodati nepoznatu i vjerojatno pozamašnu količinu novca koju je Počasni bleiburški vod, organizator komemoracije, dobivao do lokalnih vlasti i privatnih donatora.

Komemoracija održana 18. svibnja 2019. bila posljednje masovno okupljanje održano na austrijskom tlu u znak sjećanja na stradanje kvislinških vojnika, ali i civila koje su britanski vojnici 1945. izručili partizanskim jedinicama. Naime, Odbor za unutarnje poslove Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta lani je zatražio da se izda zabrana održavanja skupa na Bleiburgu i tako udario temelje za trajnu obustavu tamošnje komemoracije. U rezoluciji se ističe da je proustaško okupljanje protuzakonito jer se protivi članku 9. austrijskog Ustava u kojem se jasno navodi da se "Austrija mora boriti protiv svakog oblika fašizma".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više