Novosti

Kronika

Drugog grada nemamo

Veće srpske nacionalne manjine Grada Belog Manastira, u povodu božićnih i novogodišnjih praznika, organizovalo je 4. januara u Etnološkom centru baranjske baštine tradicionalni prijem

Gk26a4iy4yqxdplsla61vqlfjz5

Prijemu u Belom Manastiru je prethodila izložba stogodišnjih fotografija

Veće srpske nacionalne manjine Grada Belog Manastira, u povodu božićnih i novogodišnjih praznika, organizovalo je 4. januara u Etnološkom centru baranjske baštine tradicionalni prijem. Ovogodišnji prijem, kao nikada do sada, okupio je iznimno veliki broj ljudi što je pozitivno iznenadilo i same organizatore. Svečanost je započela otvaranjem izložbe ‘Modne priče starih baranjskih fotografija - omaž našim majkama’ u organizaciji belomanastirskog udruženja ‘Kolo srpskih sestara sv. Jelena Dečanska’. Predrag Stojanović, predsednik veća, je prisutne podsetio da srpska zajednica u jedinom baranjskom gradu učestvuje u svim sferama života jer čini 25 posto ukupnog stanovništva, a kada se tome dodaju i pripadnici ostalih nacionalnih manjina, onda taj postotak raste na 40 što je respektabilan broj. No da baš sve nije tako idilično i sjajno također se moglo čuti.

- Na žalost, mediji nas svakodnevno opominju na negativne trendove u ekonomiji i demografiji, a koji bacaju senu na sliku pravca razvoja grada i onoga što želimo postići. Prošli smo i tragične trenutke u nedavnoj prošlosti koje ne možemo promeniti i zaboraviti, ali u prošlosti ne možemo živeti, jer ukoliko budemo živeli u prošlosti nemamo budućnosti. Znači zadatak je svih vas, koji u ovom gradu živite, da doprinesete kako bi mladi u budućnosti bili ti koji u ovom gradu nalaze zadovoljstvo i žele živeti. Tu je velika odgovornost i lokalne samouprave jer samo partnerski odnos može pridoneti boljitku. Mi drugog grada nemamo, mi smo ovde usmereni jedni na druge, i nastavit ćemo ovde živeti - zaključio je Stojanović.

Dragana Jeckov, saborska zastupnica SDSS-a, je izrazila zadovoljstvo što su među okupljenima pripadnici svih etničkih zajednica što budi nadu u bolje sutra. O samoj izložbi je govorila Radmila Šćekić, predsednica udruženja ‘Kolo srpskih sestara sv. Jelena Dečanska’. Šćekić je spomenula da je na izložbi izloženo 42 fotografije koje su u vlasništvu članica udruženja i njihovih dragih prijatelja.

- Sačuvati fotografije gotovo sto godina prava je istorijska vrednost. To je vredna kulturna baština srpske nacionalne manjine koja zaslužuje da se o njoj govori, piše i pokaže. Istorija nas obavezuje da sačuvamo uspomene i sećanja negujući ljubav, humanost i stvaralaštvo - rekla je Šćekić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više