Novosti

Politika

Država i tajkuni – dva oka u glavi

U slučaju preseljenja Ministarstva financija u Vjesnik skriva se buduća milijunska korist Ninoslava Pavića, Ivice Todorića i Styrije

Ubj27msic4tt0jslno0undw3tmu

Najavom preseljenja dijela Ministarstva financija, Ministarstva pravosuđa i nekih državnih agencija u neboder Vjesnika, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović prošlog je tjedna napravio novi zaokret u ionako kaotičnom upravljanju imovinom nekadašnjeg najvećeg novinsko-izdavačkog diva Jugoistočne Europe.

U najnovijem obratu, DUUDI kao da odustaje od pretposljednjeg 'spasonosnog' plana, kada je u akciji 'Projekti 100' do sredine rujna pozivao investitore da privedu svrsi neiskorištene nekretnine u državnom (su)vlasništvu, za što su interes pokazali i neki moćni igrači, recimo AR Group Istanbul Turska, investitor u hotelske lance zainteresiran za poslovno-trgovački centar u Vjesnikovu kompleksu, kao i Rubin Open Investment Group, koji je najavio osnivanje 'poslovnog centra izvrsnosti'. Sada, samo mjesec dana kasnije, država odustaje od stranih investitora i najavljuje preseljenje ministarstava u sablasno prazni Vjesnikov neboder. Pritom otkrivaju farsu koje bi javnost i potencijalni investitori postali svjesni da je bio raspisan javni natječaj.

Naime, iako je DUUDI, stavljajući Vjesnik na bubanj, oglasio i prodaju nekretnina izgrađenih na svih 32.435 kvadrata kompleksa bivšeg Vjesnika, u pozivu nije bilo navedeno tko su ostali suvlasnici, koje bi investitor trebao isplatiti namjerava li preuzeti cijeli kompleks. Ukratko, država i državna tiskara Vjesnik d.d. vlasnici su samo 60,6 posto zemljišta i nekretnina nekadašnjeg izdavačkog diva, najvrjednije građevinske parcele u središtu Zagreba, procijenjene na čak oko 80 milijuna eura.

Među ostalim suvlasnicima ističe se velika trojka – Tisak, Styria i Allegheny Financial, nekretninska tvrtka i nasljednik nekadašnjih Hypo Consultantsa, kojima ukupno pripada 33,6 posto vlasništva. Najviše potražuje Allegheny Financial, tvrtka Ninoslava Pavića i partnera, koja polaže pravo na 11,94 posto. Tisak u sklopu Agrokora Ivice Todorića potražuje 10,89 posto vlasništva, a Styria preko Večernjeg lista potražuje 10,8 posto udjela u vlasništvu, koje još, kako se saznaje, nije ni uknjiženo. Uglavnom, to vanknjižno vlasništvo iskoristile su korporacije i postigle dogovor o vlasničkim udjelima, dok je država punih dvadeset godina zanemarivala odraditi tu sitnicu i uknjižiti se kao vlasnik.

Konkretno, DUUDI sada raspolaže samo sa 17.248 državnih kvadrata na pet katova Vjesnikova nebodera, u press centru – bivšem sjedištu redakcija Večernjeg lista, Vjesnika i Sportskih novosti – i u ostalim objektima u sjeni Vjesnikova nebodera. To je utvrđeno na temelju prošlogodišnjeg predstečajnog ugovora, teškog 35,8 milijuna kuna, s upravom tiskare Vjesnik d.d. potpisom Slavka Linića.

Drugim riječima, DUUDI je oglasio da je cijeli kompleks na raspolaganju investitorima, pritom izostavljajući bitan dio – investitori bi svoje poslovno-trgovačke centre i poslovne centre izvrsnosti mogli graditi tek nakon što bi bili isplaćeni ostali suvlasnici, dakle Pavić, Todorić i austrijska Styria. Ostapbenderovski rečeno: oglas naš, problemi vaši. Ukratko, ako su nedavno otkrivene milijunske muljaže u preseljenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode u Zagrebtower, u slučaju preseljenja Ministarstva financija u Vjesnik skriva se buduća milijunska korist Ninoslava Pavića, Ivice Todorića i austrijske Styrije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više