>

novosti logo

Piše R. I.

Dug prema prošlosti i zalog za budućnost

Hrvatska predsjednica mogla bi slijediti primjer njemačke kancelarke koja neće sudjelovati na paradi povodom 70. obljetnice pobjede nad nacizmom, ali će položiti vijenac na Grob neznanog vojnika u Moskvi. Pogotovo uzevši u obzir doprinos hrvatskih antifašista pobjedi nad nacizmom i fašizmom, stoji u otvorenom pismu Antifašističke lige RH

Antifašistička liga Republike Hrvatske se povodom obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad nacizmom otvorenim pismom obratila predsjednici države, predsjedniku Vlade te predsjedniku Hrvatskog sabora. Pismo prenosimo u cijelosti:

Predstavnici najviših političkih institucija RH, prije svega predsjednica, pozvani su na obilježavanje 70. obljetnice pobjede nad nacizmom koja se održava 9. svibnja u Moskvi. Poziv organizatora je odbijen i Hrvatsku će na tom obilježavanju predstavljati hrvatski veleposlanik u Ruskoj federaciji.

Pobjeda nad nacizmom najznačajniji je događaj u 20. stoljeću, a SSSR je u toj borbi podnio najveće žrtve i presudno doprinio pobjedi. To ni na koji način ne opravdava mnoge manje časne političke i vojne poteze te države koje više nema, niti neke manje časne postupke, u zadnjih 70 godina, ostalih članica antihitlerovske koalicije, pa ni današnje akcije Rusije prema Krimu i Ukrajini.

Smatramo da je otvoreno i ustrajno zastupanje vrijednosti u čijoj obrani je antifašizam i nastao, jedini put da se oružani sukobi i ratovi isključe kao mogući oblik rješavanja konflikta interesa među državama. Ali da danas uopće možemo zagovarati te vrijednosti trebalo je, uz ogromne žrtve, izvojevati pobjedu čija 70. obljetnica se obilježava vojnom paradom ove godine u Moskvi.

Vojna parada možda nije najbolji način obilježavanja pobjede, posebno danas, nad jednim zločinačkim sistemom čiju srž je činila militarizacija društva. Hrvatska predsjednica mogla bi slijediti primjer njemačke kancelarke Angele Merkel koja neće sudjelovati na paradi, ali će položiti vijenac na Grob neznanog vojnika u Moskvi. Pogotovo uzevši u obzir doprinos hrvatskih antifašista pobjedi nad nacizmom i fašizmom. To je dug prema onima koji su vrijednosti antifašizma obranili u prošlosti i zalog da te vrijednosti ponovo ne budu ugrožene u budućnosti.

1/1