>

novosti logo

Kronika Kronika

Dušan Velimirović: Ohladimo bure baruta

Predstavnik vukovarskog Akademskog udruženja ‘Josif Runjanin’ u osnivanju: Na mladima je da ohladimo ono što smo naslijedili od starijih generacija

Zašto je osnovano vukovarsko Akademsko udruženje ‘Josif Runjanin’, koje predstavljate?

Nakon boravka na Političkoj akademiji SNV-a, shvatili smo da ne poznajemo ni naše sunarodnike iz Baranje, od nas udalјene 40-ak kilometara, a kamoli one iz ostalih krajeva Hrvatske. Dakle, okupljanje, druženje i upoznavanje su primarni ciljevi našeg udruženja pokrenutog na istoku zemlje, koje upravo prolazi administrativnu fazu i registraciju pred uredima državne uprave Vukovarsko-srijemske županije.

Koliko za sada imate članova i na koliko mladih još računate? I mislite li da bi vaše aktivnosti mogle pridonijeti smanjivanju iseljavanja iz istočnih dijelova naše države?

Osnivačkoj sednici u Vukovaru prisustvovalo je dvadesetak članova, a nekoliko dana posle pridružilo nam se još desetak osoba. Iako smo primanje novih članova privremeno stopirali dok i zvanično ne budemo registrirani, na pameti nam je oko 250 ljudi koje nismo privukli u Udruženje, a koji ispunjavaju sve uslove članstva. Ne znam koliko smo sami u stanju zadržati mlade na istoku Hrvatske, ali ako se barem jedan naš član ili članica zaposle radi toga što će se njihova aktivnost u Udruženju prepoznati kao nešto vrijedno i pozitivno, bićemo zadovoljni.

Kažete da se ponajprije obraćate mladima iz dviju najistočnijih hrvatskih županija, no jeste li otvoreni i za one iz drugih dijelova Hrvatske, možda i one izvan njezinih granica?

Pred potencijalne članove postavljamo tri uslova: povezanost s dvije najistočnije županije, da još nisu navršili 40 godina te da imaju fakultetsku diplomu, odnosno da su aktivni studenti s najmanje 180 ECTS/ESPB bodova. Unatoč tome, otvoreni smo prema svima i svi su dobrodošli u naše aktivnosti. Štaviše, jedan od najvažnijih ciljeva nam je rad sa srednjoškolcima i studentima prvih godina. Bilo bi lepo da budemo svojevrsna ideja-vodilja ostalim našim sunarodnicima u Hrvatskoj, pa da i oni osnuju slične udruge. Svakako da računamo i na mlade koji su trenutno u Srbiji, a na neki su način povezani sa Osječko-baranjskom i Vukovarsko-srijemskom županijom.

Što će vam biti prioriteti u sljedećim mjesecima?

Nakon registracije, nameravamo održati kongres na koji ćemo pozvati mlade srpske nacionalnosti iz cijele Hrvatske, ali i predstavnike udruga mladih većinskog naroda i drugih manjina te hrvatske manjine iz Srbije. Na nama mladima je da ohladimo ovo bure baruta koje smo nasledili od starijih generacija. Isto tako, nameravamo započeti prijavu na neke konkurse i natječaje, a razmišljamo i o organizaciji nekih humanitarnih i radnih akcija. Ciljna grupa naših predavanja i radionica biće učenici i studenti. Nadamo se da ćemo što pre biti u stanju platiti nekoliko mladih i nezaposlenih profesora koji će davati instrukcije i podučavati one slabijeg imovinskog stanja.

Kako ćete surađivati s postojećim omladinskim organizacijama i ostalim institucijama srpske zajednice u Hrvatskoj, poput SNV-a i ZVO-a?

Pre osnivanja, kontaktirali smo ostale omladinske organizacije naše nacionalne manjine i one su među prvima znale za naš projekt, prihvativši ga s oduševlјenjem. Ne želimo biti konkurencija jedni drugima, nego bismo voleli imati što više zajedničkih članova. Razgovarali smo i sa čelnicima SNV-a, ZVO-a i ostalih općina u kojima smo većina na istoku Hrvatske i svi su podržali našu ideju. Uostalom, jedan od naših temeljnih ciljeva je saradnja, ne samo sa srpskim nego hrvatskim udruženjima i udrugama ostalih manjina. Ne želimo segregaciju i getoizaciju, samo pozitivnu saradnju sa svima.

Koliko će za rad Udruženja biti nužna medijska pokrivenost, kako od strane medija naše zajednice tako i generalno?

Budući da i sam radim u medijima, znam koliko medijsko praćenje znači. Kad smo osnivali udruženje, o tome smo obavestili sve naše medije u Hrvatskoj i odmah nam je ponuđen prostor za intervjue i emisije. Na kongres koji sam spomenuo, nameravamo pozvati i novinare svih vodećih medija u Hrvatskoj i Srbiji, jer želimo da naša poruka što dalje dobaci.

1/1