Novosti

Društvo

Štete nakon oluje usporedive s potresom i ratom

Danima nema struje, mnogi su ostali bez krovova, Negoslavci, Svinjarevci, Orolik izgledaju apokaliptično, po dvorištima i putevima grane, crepovi, saobraćajni znakovi, a čeka se novo nevreme. Oko Županje izgleda gore nego posle rata, a mediji to ignoriraju, kaže Dušan Velimirović iz ZVO-a

Istočna Slavonija vidno je marginalizirana u medijskim izvještajima o posljedicama najnovijeg olujnog nevremena. Posebno se to odnosi na zapadni Srem, odnosno Vukovarsko-srijemsku županiju koja je pretrpjela izuzetnu štetu. Područje od Vinkovaca do Županje, ili od Babine Grede do Iloka, temeljito je poharano elementarnom nepogodom.

U javnosti se čulo da je oko 40 posto županije ostalo bez struje, ali ostatak pažnje uglavnom je pripao Zagrebu i Istri. Jedan od razloga tome je sigurno daleko manja naseljenost ovog dijela Slavonije, a i veća raseljenost. Ipak, nipošto nisu stradale samo prazne ili neodržavane kuće, nego i one u selima gdje obitavaju tisuće ljudi.

Dušan Velimirović, član Zajedničkog veća opština, rekao nam je da mu stalno s terena pristižu informacije o teškom stanju.

- Ponegde nema struje danima. Mnogi su ostali bez krovova, a kolege koji su posetili neka mesta oko Županje kažu da je stanje gore nego posle rata. Ako malo i karikiraju, nije daleko od istine. Teško je reći gde je teže. Negoslavci, Svinjarevci, Orolik, izgledaju apokaliptično. Po dvorištima i putevima grane, crepovi, saobraćajni znakovi, a čeka se daljnje nevreme. Ljudi u Svinjarevcima spavaju gde stignu, kod nekoga svog, snalaze se. Krpi se deo toga, improvizacija, i morat će majstori da uskoče, ali ne zna se koji – objašnjava Velimirović.

Naš sugovornik kaže da se čuo sa saborskom zastupnicom SDSS-a Draganom Jeckov i potpredsednikom ZVO-a Srđanom Jeremićem koji su mu prenijeli da na terenu nema dovoljno strojeva ni ljudstva. Jučer su tamo bili i stručnjaci za problem svinjske kuge, ali nedostaje radnika HEP-a. Vojska je intervenirala u Čakovcima kao ispomoć, mada su to u pravilu samo grubi radovi.

Javne službe nemaju dostatnih kapaciteta za kataklizme, dok je naknadna sanacija u najmanju ruku uvijek neizvjesna. Velimirović uspoređuje štetu s onom iz banijskog potresa, i vjerojatno ne pretjeruje. Mnoge kuće i privredne objekte bit će zato moguće samo porušiti i sagraditi iznova, ali nitko još ne zna kad ni kako.

Klikom na fotografiju iznad teksta možete pogledati fotogaleriju.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više