Novosti

Kronika

Dve decenije ANI-a

Na Evropskim smotrama srpske dijaspore Ansambl narodnih igara SKD-a "Prosvjeta" iz Vukovara, koji je osnovao Branko Kurucić, već godinama osvaja najviše nagrade

Large 2

Ansambl iz Vukovara (foto Aleksandar Čečavac)

Ansambl narodnih igara SKD-a "Prosvjeta" (ANI) iz Vukovara ove godine slavi dvadesetu godišnjicu osnivanja, ali i pored velikog razloga za slavlje, mesta velikoj sreći ne može biti sve dok su na snazi epidemiološke mere kojima su zabranjena velika okupljanja. Iz tog razloga proslava ove hvalevredne obljetnice morat će sačekati neka bolja vremena, a najverovatnije jesen.

ANI je osnovan 2001. godine kao Regionalni folklorni ansambl SKD Prosvjeta za područje Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema. Tokom svog rada rukovodio se ciljem da na što kvalitetniji način neguje, koreografski uobličava i obrađuje narodne igre, vodeći strogo računa o njihovom stilu i načinu izvođenja. Na osnovu postignutih rezultata i predanosti u radu, Glavni odbor SKD-a "Prosvjeta" Regionalni folklorni ansambl 2006. godine imenovao je Ansamblom narodnih igara SKD "Prosvjeta" sa sedištem u Vukovaru.

Priča o ANI bila bi nepotpuna bez spomena Branka Kurucića (1946. – 2011.) koji je ostavio neizbrisiv trag u svim oblastima kulturnog amaterizma. Godine 2001. osnovao je ANI i vodio ga do 2008. godine. Upornim radom postigao je da nadraste regionalni okvir. Na Evropskim smotrama srpske dijaspore ANI već godinama osvaja najviše nagrade. Kurucić je bio jedan od pokretača obnavljanja rada "Prosvjete" u Vukovaru, predsednik Pododbora i član Glavnog odbora pa je zbog toga SKD "Prosvjeta" ustanovilo "godišnju nagradu Branimir Kurucić".

1998. godine postao je predsednik Koordinacionog odbora Društva za područje Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, a od 2000. godine koordinator organizacija amaterske kulture srpske zajednice u Vukovaru. Osnovao je ili inicirao pokretanje većeg broja manifestacija poput "Dana kulture Srba Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema", "Smotre narodnog stvaralaštva SKD Prosvjeta te likovne kolonije Boja Vukovara. Zbog svega toga u ANI s nestrpljenjem očekuju proslavu 20 godina od osnivanja, a istoj se najviše raduje Dejan Kurucić, sin Branka Kurucića, koji je predsednik ANI i pod čijom dirigentskom palicom ANI nastavlja nizati uspehe.

U međuvremenu ANI u skladu sa epidemiološkim merama strpljivo radi i vežba kao da će nastupiti u vikendu pred nama. I ne samo to. ANI upućuje poziv i za upis novih članova u folklorni ansambl kao i u Narodni orkestar ansambla, a svi zainteresovani potrebne informacije mogu dobiti na brojeve telefona 098/1695-039 i 032/413-690.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više