>

novosti logo

Intervjui Intervjui

Ileana Jurin Bakotić: Vole nas i u Hrvatskoj i u Srbiji

Publika u Srbiji i Hrvatskoj voli naše koncerte. S Ansamblom Kolo iz Beograda od 2016. godine održali smo sedam zajedničkih koncerata u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, kaže ravnateljica Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado

Sudjelovali ste u Užicu na međunarodnom etno-samitu koji ste otvorili zajedničkim koncertom s domaćinima i organizatorima festivala, Ansamblom Kolo iz Beograda?

Već treću godinu, koliko se ovaj međunarodni etno-samit ‘TradicijaNova’ održava, nacionalni folklorni ansambli Hrvatske i Srbije, Lado i Kolo, zajedno nastupaju. Svim posjetiteljima kao i sudionicima samita imaju prilike pokazati djelić bogatstva plesne, pjevne tradicije i običaja naših zemalja. Drago nam je što smo ove godine posjetili Užice, koje je mjesto s bogatom poviješću u njegovanju kulturne baštine. Narodno pozorište Užice bilo je popunjeno do posljednjeg mjesta, a ovacije su pokazale koliko užička publika podržava ovakve projekte. Zajedničkim koncertima njegujemo našu tradiciju, spajamo je s drugima i štitimo od zaborava.

Kako je došlo do suradnje s Ansamblom Kolo?

Suradnja naših ansambala obnovljena je nakon gotovo tridesetogodišnje pauze 2016. godine zahvaljujući tadašnjem ravnatelju Lada Krešimiru Dabi i direktoru Ansambla Kolo Vladimiru Dekiću koji su dokazali koliko su važni suradnja, podržavanje i razmjena međusobnih iskustava. Vrijeme je pokazalo koliko publika u Srbiji i Hrvatskoj voli i cijeni ovakve koncerte, koji redovito budu pozdravljeni oduševljenim pljeskom. Od 2016. godine do danas održali smo već sedam zajedničkih koncerata u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Planirate li i neki daljnji zajednički aranžman?

Namjeravamo zajedno nastupati i u budućnosti. Planiramo nastaviti našu suradnju sljedeće godine i to zajedničkim plesnim koncertom koji će se održati u Rijeci povodom projekta Europska prijestolnica kulture 2020., u sklopu programskog odjela ‘Porto Etno’.

Kolika je vrijednost vaših zajedničkih nastupa?

Čak i sam naziv koncerta ‘Ruku pod ruku’, koji je ove godine imao svoju treću programsku inačicu, pokazuje da kultura i umjetnost povezuju ne samo izvođače već cijele narode. Program se uvijek koncipira kao zajednička cjelina, što uključuje neke od najljepših primjera bogate tradicijske baštine Hrvatske i Srbije koje predstavlja sto umjetnika naših ansambala. Oni dokazuju da tradicija pripada i 21. stoljeću, zahvaljujući prožimanju i dramske, filmske i kazališne umjetnosti.

1/2