Novosti

Kronika

Džaba Haaga

Presude MKSJ-a nisu utjecale na promjenu odnosa prema zločinu i zločincima, pa je džaba ispunjavanje pravnih uslova ako ne postanu temelj transformacije društva, rekao je Nerzuk Ćurak s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu

Nedavna rasprava "Suočavanje s prošlošću i tranzicijska pravda na Zapadnom Balkanu" pokazala je da naša društva još uvijek njeguju kulturu negiranja, a manje kulturu sjećanja. Po pitanju procesuiranja ratnih zločina pravosudni organi najagilniji su u BiH.

- Prema podacima OESS-a do kraja 2018. zabilježeno je 490 slučajeva ratnih zločina; tužilaštvo BiH procesuiralo je 900 osoba koje su ukupno dobile preko 3200 godina zatvora. Ipak, u državi u kojoj je ubijeno ili nestalo preko 100.000 ljudi, ostaje još 600 neriješenih slučajeva ratnih zločina - nabraja Vesna Teršelič, voditeljica Documente.

Ističe da se od pravosuđa mnogo očekuje, ali se haške presude često ne priznaju.

- Glavna prepreka za razvoj zemalja regiona i njihove međusobne odnose vezana je za suočavanje s prošlošću, odnosno uz neodgovornu kulturu sjećanja koju provode etnonacionalističke elite u BiH - ističe Nerzuk Ćurak s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

- Za razliku od 90-ih, danas bi zbog oživljavanja suverenističkih teza bila upitna mogućnost formiranja suda kao što je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. Nažalost, presude MKSJ-a nisu utjecale na promjenu odnosa prema zločinu i zločincima u BiH te drugim zemljama. Nisu izmijenile stav javnosti prema "herojima". Niko za to neće da upre prst u sebe, pa je džaba ispunjavanje pravnih uslova ako ne postanu temelj transformacije društva - rekao je Ćurak.

Bekim Blakaj iz Fonda za humanitarno pravo s Kosova brine što novim vlastima razgovor sa Srbijom nije prioritet. Nedostatak suradnje sprečava provođenje sudskih procesa ili izručenja, da se ne priča o likvidacijama svjedoka ili mijenjanju njihovih iskaza.

- Do sada su procesuirana 54 slučaja ratnih zločina sa 116 optuženih od kojih je 41 osoba oslobođena zbog nedostatka dokaza, a ostali su u postupku. Osim toga, kosovska javnost je od početka takoreći jednoglasno protiv Specijalnog suda i tužiteljstva za Kosovo – naglašava Blakaj.

Kako se po pitanju procesuiranja zločina i priznavanja patnji "onih drugih" nisu pretrgli ni u drugim ex-YU državama, prilično izvjesno do zajedničke kulture sjećanja neće doći tako brzo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više