Novosti

Politika

Povećane kazne Stanišiću i Simatoviću

Odlukom Rezidualnog mehanizama u Den Haagu bivšim šefovima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću kazna je s 12 povećana na 15 godina zatvora. Proglašen su krivim i zločine na području Dalja

Large stanisic

Jovica Stanišić prije tri godine pristiže na izricanje presude (foto Reuters/PIXSELL)

Rezidualni mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Den Haagu u srijedu je pravomoćno osudio bivše šefove Službe državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića (72) i Franka Simatovića (73) na po 15 godina zatvora.

Stanišić i Šimatović proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu i Sanskom Mostu u Bosni i Hercegovini, kao i na području Dalja u Hrvatskoj, čime je sud prihvatio dio žalbe tužiteljstva. Time je okončan najduži proces u historiji Suda u Haagu koji je trajao čak 19 godina. 

Podsjetimo da su tadašnji šef Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić i komandant Jedinice za specijalne operacije Simatović prije dvije godine u ponovljenom prvostupanjskom suđenju osuđeni na po 12 godina zatvora za zločine u Bosanskom Šamcu, zbog pomaganja i podržavanja progona, ubojstava, deportacije i prisilnog premještanja Muslimana i Hrvata iz ovog grada na sjeveru Bosne i Hercegovine u proljeće 1992. godine. Utvrđeno je da je zločine u toj općini počinila specijalna jedinica srpskih snaga "Crvene beretke", koja je bila pod kontrolom ovog dvojca.

Žalbeno vijeće je u srijedu odbacilo sve navode iz žalbi Stanišića i Simatovića, a djelomično uvažilo tvrdnje tužiteljstva da je SDB Srbije plaćao "Arkanovce" (Srpsku dobrovoljačku gardu) koji su činili ubojstva u BiH.

Tužiteljstvo je u žalbi na prvostupanjsku presudu zatražilo da se osude i za udruženi zločinački poduhvat u koji su bili uključeni bivši predsjednik Slobodan Milošević i drugi visoki dužnosnici Srbije kao i da budu osuđeni za zločine počinjene tokom ratova početkom 1990-ih godina.

Pored toga, tužiteljstvo je zatražilo da bivši šefovi SDB-a Srbije budu osuđeni i za zločine u drugim općinama u BiH, za koje su ranije oslobođeni, a ne samo za zločine u Bosanskom Šamcu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više