Novosti

Društvo

Elżbieta Korolczuk: Situacija u Poljskoj je zastrašujuća

Povodom dodatne zabrane pobačaja u Poljskoj razgovarali smo sa Elżbietom Korolczuk. Sociologinja pojašnjava s čime se sada suočavaju poljske građanke koje žele pobaciti, kakva je atmosfera u društvu i da li se uslijed prosvjeda mijenja odnos prema Crkvi

Large internacionala  mini

(foto Krzysztof Zuczkowski)

Što za građanke Poljske, ali i za društvo u cjelini znači dodatno pooštravanje zakona o pobačaju?

U Poljskoj je od 1993. bio na snazi zakon koji je dozvoljavao pobačaj u samo tri slučaja – dakle, ako postoji opasnost za život i zdravlje žene, u slučaju silovanja i incesta te u slučaju ozbiljne malformacije fetusa. Posljednja odluka Ustavnog suda uklonila je ovu treću iznimku koja se tiče malformacije fetusa, tvrdeći da je protivna poljskom ustavu.  To je bitno iz tri razloga. Prvo, većina od nekih tisuću pobačaja godišnje obavlja se upravo uslijed malformacije fetusa. U stvarnosti to znači da smo dobili potpunu zabranu pobačaja. Nadalje, ova odluka će utjecati na to kako će se žene tretirati u bolnicama. Mnoge žene sada strahuju da se u bolnicama više neće obavljati prenatalni testovi. Jer, ako ne postoji mogućnost pobačaja temeljena na ovim testovima, onda će nastati problem u pristupu njima. Ti problem postoje već i sada, no očekujemo da će ih biti još više.

Treći problem je način na koji je zabrana uvedena i kako je omogućena. Naime, Ustavni sud koji je ovu odluku donio nije biran u skladu s poljskim zakonima. To znači da bi odluku trebali tretirati kao nezakonitu i nelegalnu s obzirom na način na koji ustavni sud danas funkcionira. Tako da je to i šire pitanje o demokraciji. Uslijed navedenih činjenica ova je presuda ekstremno problematična i uvredljiva. Zato i imamo prosvjede, koji su na neki način nastavak onih koje smo vidjeli 2016. i 2018. Ovo nije prvi put da se pokušavaju uvesti ograničenja koja se tiču pristupa pobačaju.

Zbog čega smatrate da je odluka Ustavnog suda temeljem koje je promijenjen zakon ilegalna?

Na Vrhovnom i na Ustavnom sudu postavljeni su članovi koje je željela vlada. No na Ustavnom sudu to je učinjeno protivno zakonu. Već su bili postavljeni članovi koje je izabrala prethodna koalicija, no nije ih potvrdio predsjednik Andrzej Duda. Potom je nova vlada predložila nove članove suda, koje je potvrdio predsjednik. Tako da sad imamo nekoliko mjesta za suce koje zauzimaju po dvije osobe.

Kako to da je vlada ipak odlučila usvojiti zakon, premda je i sama odluka Ustavnog suda izazvala nezadovoljstvo građanki i građana koji su izašli na ulice?

Ovo nije inicijativa trenutne desne koalicije, već nešto za što se konzervativne organizacije i Katolička crkva u Poljskoj bore već duže vrijeme. Posljednjih nekoliko godina organizacije poput Ordo Iurisa postaju sve utjecajnije i zadobivaju moć da provode takve zakone. Surađuju s trenutnom vladom, a njihovi članovi se imenuju na važne pozicije unutar institucija, kao što je Vrhovni sud.

Ordo Iuris se proširio i na Hrvatsku. Koliki je i kakav utjecaj te organizacije u Poljskoj?

Ordo Iuris je novi tip ultrakonzervativne organizacije, osnovan 2013. To je sestrinska organizacija Instituta za kulturu Piotr Skarga, nastalog uz pomoć mreže udruga Tradicija, obitelj i vlasništvo. Neke od tih udruga su u zemljama poput Francuske proglašene sektom. Ordo Iuris se predstravlja kao think tank čiji je cilj pružati ekspertizu u području socijalne politike i obrazovanja. To najčešće rade kroz legalne akcije - zapošljavaju više od 30 odvjetnika te u svojstvu amicus curiae podnose pravne dokumente, kao u slučaju ove odluke Ustavnog suda o pobačaju.

Nadalje, surađuju s grassroots organizacijama poput Komiteta Stop pobačaju, koji od 2016. traži uvođenje potpune zabrane pobačaja putem civilnih inicijativa. Osim što šire svoje aktivnosti u drugim zemljama poput Hrvatske, aktivni su i na europskoj razini gdje surađuju s organizacijama poput European center for Law and Justice.

Kakva je sada atmosfera u poljskom društvu? Da li se mijenja stav prema Katoličkoj crkvi?

U Poljskoj se događa najbrži proces laicizacije, odnosno sekularizacije među mladim. Na globalnoj razini, u našoj zemlji postoji najveći jaz između starije generacije i mladih. Upravo to se može vidjeti i na prosvjedima gdje su uglavnom mladi. Oni za ove konzervativne promjene odgovornom drže Crkvu. No Crkva ima vrlo jake veze s vladajućom koalicijom, ali isto tako i s liberalnim strankama koje su prethodno bile na vlasti. Postoji veliki jaz između mladih koji odbijaju prihvatiti autoritet crkve i starije generacije, koja vidi Katoličku crkvu kao moćni stabilizirajući faktor u poljskom društvu. To je nešto što se vidi i na ulici i što pokazuju istraživanja.

Prosvjedi još uvijek traju. Koji su planovi aktivista, a koje mogućnosti žena?

Žene koje žele pobaciti sada su u iznimno teškom položaju. Mogu računati samo na pomoć udruga civilnog društva i feminističkih grupa. Prema poljskim zakonima, osoba može biti optužena za pomaganje u pobačaju, no ne i za organiziranje vlastitog pobačaja. Organizacije, koje osiguravaju novac ili informacije ženama koje žele pobaciti, kažu da ih se ne može optužiti – te organizacije podržavaju žene, ali i ne rade pobačaje. No sada mnoge žene pomoć traže ilegalno ili putuju u druge zemlje. Situacija je posebno teška za žene koje se nalaze u bolnicama i čekale su na pobačaj, a sada im je rečeno da ga neće moći obaviti. To je uistinu tragična i zastrašujuća situacija.

Kad je riječ o prosvjedima, cilj je, dakako, preokrenuti stvari. No to će biti vrlo teško. Pravo pitanje je da li odluku koju je donijelo ilegalno izabrano tijelo treba tretirati kao zakon, tako da tu postoji i pravni spor. Krajnji cilj je zapravo riješiti se aktualne vlade, no sljedeći izbori su za tri godine. U tom periodu mnogo toga se može dogoditi. Iznimno je teško predvidjeti što slijedi.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više