Novosti

Društvo

Emina Bužinkić: Hrvatska će postati probirnica

Hrvatskoj se pišu dva paralelna scenarija – grobarnica i sabirnica/probirnica. Pakt će neposredno dovesti do rasta grobnih mjesta bez imena i nestalih tijela uzduž granica jer će se broj smrti progresivno uvećavati, kaže aktivistkinja Transbalkanske solidarnosti

Large intrigator  mini

(foto Tomislav Miletić/PIXSELL)

Europska komisija predstavila je novi Pakt o azilu i migracijama s planovima. Što on donosi?

Novim je Paktom degradiran Dublinski sustav i pristup azilu učinjen je gotovo nemogućim, uz uvođenje isključujućih kriterija poput predprovjere na granicama. Pakt se tu uvelike oslanja na djelovanje graničnih policija koje su na svim granicama unutar i onkraj EU-a objedinile rasno profiliranje, arbitrarne odluke poput odbijanja azila, nasilje, torturu i protjerivanje. Pored toga, normalizira se praksa degradacije osoba u potrazi za sigurnošću u maniri kolonijalne prakse.

Novim Paktom stavlja se veći naglasak na vraćanje na granicama nego na integraciju, zbog čega bi i Hrvatska mogla postati hotspot?

Hrvatskoj se pišu dva paralelna scenarija – grobarnica i sabirnica/probirnica. Pakt će neposredno dovesti do rasta grobnih mjesta bez imena i nestalih tijela uzduž granica jer će se broj smrti progresivno uvećavati. U Hrvatskoj bi se mogao obavljati postupak predprovjere većeg broja ljudi, pri čemu će takav postupak trebati strogo nadgledati zbog diskriminatornog pristupa. Pored toga, azili će se dodjeljivati pod strogom kontrolom i puževom brzinom.

Der Spiegel je objavio snimke ponovnog zlostavljanja migranata?

Posve je jasno kako su četiri godine prakse izbacivanja i protjerivanja primjer zločina protiv čovječnosti koji reflektira fašizaciju unutarnjih politika i ekstremizaciju politike zaštite vanjskih granica EU-a. Ministar Božinović dosljedno prikriva stanje stvari te opasnost normaliziranja nasilja i torture kao dominantnog alata RH i njezine policije. Medijsko se razotkrivanje dubine i širine ovoga zločina mora nastaviti radi pravde.

Inicijativa Dobrodošli! provela je akciju tražeći pravdu za malu Madinu i sve umrle na granicama?

Samo i isključivo zahvaljujući civilnim inicijativama ime Madine Hussiny i drugih koji su nepravedno izgubili živote ostaje zapamćeno. Oni kojima je Madinino ime stalni podsjetnik na nesmiljenost ubilačkih praksi migracijskog režima, svakodnevno stvaraju pritisak kao opoziciju režimu. Kao što pokazuje novi Pakt, režim sve dublje ponire u ugrožavanje ljudskih prava.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više